eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Több mint 8500 pedagógust bocsátottak el eddig - a nap legfontosabb hírei

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint eddig több mint 8500 pedagógust bocsátottak el állásából az ágazat több mint egy éve kezdődött átalakítása miatt.

Gyakoribbak lesznek az ellenőrzések a főleg távol-keleti cikkeket forgalmazó piacokon a jövőben - mondta a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vezetője. Wittich Tamás a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: azért van szükség a vámosok, adóellenőrök és fogyasztóvédők vizsgálatainak fokozására, mert az elmúlt hetekben számos bejelentés, illetve az unió riasztási rendszerén keresztül érkezett jelzés erősítette meg, hogy néhány Távol-Keletről érkező termék komoly veszélyt jelent a fogyasztókra. A Fidesz szerint már többször bebizonyosodott, hogy a Gyurcsány-kormány fogyasztóvédelmi politikája köszönő viszonyban sincs a tetteivel. Koszorús László, az ellenzéki párt képviselője azt mondta: amíg törvényi garanciák nem védik a vásárlókat, addig megmarad a mostani bizonytalanság.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint eddig több mint 8500 pedagógust bocsátottak el állásából az ágazat több mint egy éve kezdődött átalakítása miatt. A másik érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ugyanakkor úgy véli: a megszűnő státuszok nem feltétlenül jelentik egy-egy pedagógus elbocsátását, így a munkájukat elveszítők száma alacsonyabb. Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke az Info Rádióban azt mondta: vannak, akik még most, néhány nappal a tanévkezdés előtt sem tudják, hogy folytathatják-e idén a munkájukat. A szakszervezeti vezetők abban egyetértettek, hogy a korábbiaknál nehezebb lesz a most kezdődő tanév a pedagógusok számára.

Szerdán sem született megállapodás a BKV és a szakszervezetek közötti bértárgyaláson. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökhelyettese az Info Rádióban elmondta: az érdekképviseletek továbbra is 6 százalékos béremelést követelnek. Gulyás Attila megismételte: ha nem sikerül megállapodni a munkáltatóval, akkor szeptember 4-én üzemkezdéstől este 6 óráig sztrájkot tartanak. Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs igazgatója az Info Rádióban azt mondta: a cégvezetés a béren kívüli adómentes juttatások növelésére tett javaslatot. A találkozón - a törvénynek megfelelően - megkezdődött az egyeztetés az esetleges sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról is; ez a BKV vezetése szerint azt jelenti, hogy a járatok száma nem csökkenhet a jelenlegi 80 százaléka alá, a szakszervezetek azonban ezt irreálisnak tartják.

A ferihegyi szakszervezetek szerint közeledtek az álláspontok az újabb bértárgyaláson. A munkáltató közölte: hasznosnak tartja az érdekképviseletek minimális bérre vonatkozó javaslatait. A Budapest Airport szóvivője elmondta: a munkáltató újabb javaslata alapján az idén 6 és fél százalékos általános bérfejlesztést hajtanának végre, amiből 0,7 százalékot a bérkülönbségek csökkentésére különítenének el. Szollár Domokos hozzátette: a különbségek mérséklése a tervek szerint 2008-ban is folytatódna. A sztrájkbizottság elnöke üdvözölte, hogy a Budapest Airport a korábbi 5 és fél százalékos ajánlatánál kedvezőbb javaslatot tett. Pető Alfréd közölte: közeledtek az álláspontok, de további egyeztetésekre van szükség. A tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

Befejeződött a szentendrei HÉV felújításának első üteme - jelentette be a BKV Zrt. főosztályvezetője. Bősze Sándor elmondta: a 2005 óta tartó rekonstrukció eddig összesen 5 milliárd forintba került. A főosztályvezető hangsúlyozta: a vonalon ezentúl teljesen automatizált vonatok közlekednek, akár három perces követési idővel, és az esetleges javításokat is forgalomleállás nélkül lehet elvégezni. Hozzátette: új biztonsági rendszert is kialakítottak, a kocsik utasterét kamerákkal látták el, segélyhívó rendszert építettek be, a peronokon pedig a megállókba telepített kijelzőkön menetrendi információkat kérhetnek az utasok. A szentendrei HÉV péntektől augusztus 29-éig próbaüzemben közlekedik, az utasok ez alatt az idő alatt HÉV-pótló autóbuszokat vehetnek igénybe.

A román miniszterelnök szerint a liberálisokból és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből álló kormány jelenlegi összetételében kormányoz 2008-ig, a következő romániai választásokig. Calin Tariceanu a marosvásárhelyi Népújság című napilapnak adott interjúban azt mondta: annak ellenére nem kell előrehozott voksolást kiírni, hogy a kabinetnek mindössze 20 százalékos parlamenti támogatottsága van. -Korábban az ellenzéki Szociáldemokrata Párt - amelynek parlamenti szavazataitól nagy mértékben függ a kormány sorsa - kilátásba helyzete, hogy szeptember 10-én bizalmatlansági indítványt nyújt be a bukaresti parlamentben.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×