eur:
385.51
usd:
354.32
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Sok tanár még most sem tudja, lesz-e állása tanévkezdetkor

Nyolc és fél ezer pedagógus maradhat szeptembertől munka nélkül - mondta az InfoRádióban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Kerpen Gábor szerint a tanárok számára bizonytalan a tanévkezdés, sokan ugyanis még most, tizenegy nappal az első tanítási nap előtt sem tudják, hogy elbocsátják-e őket. Ugyanakkor a Pedagógusok Szakszervezete szerint ez elhamarkodott becslés.

Sok pedagógusnak találgatással telt a nyár: lesz-e még munkahelye, összevonják-e egy másikkal azt az osztály, ahol tanított - mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Kerpen Gábor hozzátette: vannak olyan kollégáik, akik még most sem tudják, hogy lesz-e szeptember 3-ától állásuk.

Közölte: a magyar jogszabályok szerint, ha nem csoportos létszámcsökkentés történik - vagyis, ha az azonos munkakörben dolgozóknak kevesebb mint 25 százalékát bocsátják el -, a munkáltató nem köteles előre értesíteni a dolgozóit a felmentésükről.

A PDSZ elnöke hozzátette: több mint 8.500 pedagógus marad állás nélkül szeptembertől.

Azoknak, akiknek megmarad az állásuk, újabb adminisztrációs feladatokra kell felkészülniük, hiszen gyakornoki szabályzatot kell csinálniuk - mondta Kerpen Gábor.

A szakszervezet elnöke hozzáfűzte: egyetlen pozitív újdonság került a rendszerbe, eszerint a pedagógusoknak nem lehet ingyenmunkát elrendelni, minden plusz feladatot ki kell fizetni nekik.Becslések

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: negatívumként értékelik a kötelező óraszám húszról huszonkettőre emelését, mert ez érzékelhető keresetcsökkenést, valamint létszámleépítést jelent.

Varga László szerint nem pontos a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének becslése, amely szerint 8500 tanár és tanító veszti el az állását szeptembertől, hiszen még azt sem lehet pontosan tudni, hogy hány státusz szűnik meg.

A PSZ elnöke fenntartja korábbi állítását, miszerint, ha a negatív intézkedések hatása maximálisan jelentkezik, a megszűnő státuszok száma elérheti, de akár meg is haladhatja a tízezret.

Varga László úgy véli: szeptembertől nehezebb lesz a tanárok munkája, mivel több órát kell kötelezően letanítniuk az összevonások miatt nagyobb csoportokban, ugyanakkor érdemben nem nő az iskolák támogatásának összege.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×