eur:
394.59
usd:
354.59
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Még láthatja a világ legnagyobb Tündérrózsáját

Szeptember 1-ig még virágzik a Füvészkertben a világ egyik legnagyobb Tündérrózsája, a Viktória. A virágok csupán két éjszaka nyílnak. Az első éjjel hófehér, a másodikon rózsaszín színűek, miközben ananászillatot árasztanak. Aki türelmetlen, az csütörtökön vagy pénteken megnézheti a virágzást.

A Tündérrózsa hatalmas levelű, vízi virág. Egy növény legfeljebb 18 virágot képes kinevelni, a virágok pedig egyesével, 2-3 napos várakozással nyílnak egymás után - mondta el az InfoRádióban a Fűvészkert főkertésze, Kiszel Péter.

Az első éjszaka a virágok hófehérek, nappalra becsukódnak, a második éjszaka pedig rózsaszínben nyílnak újra. Ezt követően ismét becsukódnak és elsüllyednek.

A legnagyobb Tündérrózsa a Viktória, amelyből a fővárosi Fűvészkertben két darab van. A kertben lévő Viktória-házban egy 35 köbméteres tóban élnek a virágok, amelyek levelei hatalmas tálcaként úsznak a víz felszínén. A legnagyobb méretű levél itt 1,2 méteres volt - mesélte Kiszel Péter.

A virág sok tápanyagot, és 22-23 fokos vizet igényel, amelyet az ELTE Botanikus Kertjében biztosítanak is számára. A növényt minden évben újra kell keltetni, amely 17 évvel ezelőtt meghiúsult. A kert csak idén szerzett be egy új virágot a nyíregyházi Botanikus Kertből.

A virágzás napjain a Fűvészkert délután 6 órakor újra kinyit, és éjjel 11 óráig várja a látogatókat. De hogy pontosan mely napokon, azt a Fűvészkert honlapján kell nyomon követni. Az biztos, hogy csütörtökön és pénteken látható lesz a virágzás.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×