eur:
394.24
usd:
353.88
bux:
72878.7
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Bérük és nem teljesítményük alapján döntenek a tanárok sorsáról?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem tud arról, hogy a létszámleépítés során az intézményfenntartók elsősorban a legtöbbet kereső tanárokat bocsátanák el. Ilyen felmérése sem az érdekképviseletnek, sem másnak nincs - mondta az InfoRádiónak a szakszervezet elnöke. Kerpen Gábor ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a bér a munka minőségénél is fontosabb szempont lehet a leépítéseknél.

Mivel a fenntartók szeptembertől kevesebb forrásból gazdálkodnak, mint azelőtt, nyilvánvaló, hogy az elbocsátásoknál szempont lesz, hogy pénzt takarítsanak meg. Ennek pedig a legegyszerűbb módja az, ha az iskolák a legmagasabb keresetű munkatársaktól válnak meg, függetlenül attól, hogy ezek a pedagógusok milyen színvonalú munkát végeznek - mondta az InfoRádióban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke.

Kerpen Gábor közölte: minden olyan intézményben kell, hogy legyen egy olyan sillabusz, amely azokat az elveket határozza meg, amelyeket létszámcsökkentés esetén figyelembe kell venni.

Gyakran előfordul, hogy a pedagógusokat törvénysértő módon bocsátják el: nemcsak elvesztik az állásukat, de súlyos joghátrányba is kerülnek - tette hozzá a PDSZ vezetője.

"Azt szokták mondani, hogy az oktatás - minthogy 12 éves folyamat -, olyan, mint egy hajó. Tehát, ha kiadják a parancsot, hogy: fordulj, még nagyon sokáig előre megy. Ez ebben a pillanatban szerencse" - reagált Kerpen Gábor arra a kérdésre, mikortól érezhető majd az oktatási minőség romlása, amennyiben most elbocsátják a legjobban tanító, és adott esetben a legtöbbet kereső pedagógusokat.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Forradalom a pénzügyekben: az AI most tanul számolni, hamarosan a robotok felülmúlják az embereket

Forradalom a pénzügyekben: az AI most tanul számolni, hamarosan a robotok felülmúlják az embereket

A nyelvi modellek most számolni tanulnak, ennek éljük jelenleg a forradalmát.  Ugyan a chatelő robotok a banki rendszerekben még buták, de pár év múlva felülmúlhatják az emberi tanácsadókat, ez meghozhatja a bizalmat is feléjük. A klasszikus befektetési alapok hosszú távon átalakulnak, a személyes tanácsadás pedig a leggazdagabbak luxusa lesz, ám mindeközben olyan befektetési tanácsok lesznek elérhetők az átlagember számárais , amelyre eddig nem volt lehetőség. A jövő pénzügyeiről és az AI ebben betöltött szerepéről volt szó a Portfolio Future of Finance rendezvényének első szekciójában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×