eur:
394.26
usd:
353.9
bux:
72834.63
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Áltudományos halandzsareklámok - fordítással

Áltudományos halandzsa, vagy hangzatossága miatt alkalmazott valós fogalom a bifidusz esszenzisz, az élőflóra, az el-kazein és a többi, reklámokban gyakran használt kifejezés? Az idegen szavak szótára nélkül nem csupán az élelmiszerek, de a kozmetikai és tisztítószerek tévéreklámjait sem lehet megérteni. A fordítás feladatát átvállalta az InfoRádió Fórum című műsora.

Bifidusz esszenzisz pedig létezik - mondta el az InfoRádió Fórum című műsorának Dömölki Lívia. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértői bizottságának vezetőjétől megtudtuk, hogy ez az egyik tejsav-baktérium.

A kifejezést tehát helyesen használják - a helytelen az, ha azt próbálják elhitetni, hogy a termék más, mint a többi. Az összes savanyútej-készítmény ugyanolyan hatással van a szervezetre - tette hozzá a szakértő.

A természetes E-vitaminnal dúsított élelmiszerek reklámját illeti, a szakértő hangsúlyozta: teljesen mindegy, hogy az E-vitamin természetes vagy mesterséges-e, ha megfelelő módon kerül be a szervezetbe, akkor a hatása ugyanaz.

Jobb lenne magyarul

Kockázatos kalandra vállalkozik manapság az is, aki az idegen szavak szótára nélkül néz tévéreklámokat. A kozmetikai készítmények és a tisztítószerek hirdetései ugyanis olyan kifejezésekkel ajándékozták meg a nyelvi közösséget, mint az aktív részecske, a jojoba, vagy a Q-10 koenzim.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület kozmetikai szakértője, Szabó Tamásné a lépten-nyomon hallott "bőrsemleges PH-érték" fontosságáról elmondta: a középiskolai kémia órákon meg kellett tanulni, mi az a PH-érték - ez azonban nem jelenti azt, hogy a fogalmat mindenki érti.

A rendeletek azonban előírják, hogy a fogyasztókat közérthetően és jól olvashatóan kell informálni. A túl tudományos, vagy annak látszó szövegek alkalmazása tehát nem helyes. Ahol lehet, ott célszerű lenne a magyar szavakat használni - tette hozzá.

A témáról a Fórum című műsorban hallhatnak ma este a nyolc órás hírek után.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Jön az árhullám, érkeznek a friss előrejelzések - Híreink a Magyarországot sújtó dunai árvízről

Jön az árhullám, érkeznek a friss előrejelzések - Híreink a Magyarországot sújtó dunai árvízről

A Duna-menti területek egészén készültség van az árvízveszély miatt, ami a napokban sújtja Közép-Európát és benne Magyarországot. Bécsben már utcákat öntött el a Duna, de Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban is rossz a helyzet. Ausztriában és Csehországban több ember életét vesztette az áradások következtében. A lengyel kormány szükségállapotot hirdetett ki, és az Európai Unió segítségét kérte a katasztrófa kezeléséhez, Magyarország aktiválta az uniós mechanizmust. Kedd reggel Pozsonyban a Duna 950 centiméteren tetőzhet. Kedd reggel lezárták a Margitszigetet. Az OVF friss jelentése szerint a Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz. A következő napokban a Dunán gyakorlatilag mindig lesz valahol tetőzés, Nagybajcsnál csütörtökön napközben tetőzhet a folyó, Budapesten ezt szombatra várják. Cikkünket folyamatosan frissítjük az árvízhelyzethez kapcsolódó hírekkel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×