eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Kormányzati negyed: nyolcan érdeklődnek, a miniszterelnök marad a Kossuth téren

Nyolc konzorcium jelentkezett a kormányzati negyed felépítésére és 25 éves működtetésére vonatkozó pályázatra - mondta az InfoRádiónak a projekt szóvivője. Láng Balázs hozzátette: a győztes várhatóan a 142,5 milliárd forintos beruházási összegnél olcsóbban vállalja majd, hogy saját finanszírozásban megépíti és működteti a komplexumot. A kormány cserébe 25 éven keresztül 5-8 milliárd forintos rendelkezésre állási díjat fizet. Ugyanakkor Daróczi Dávid kormányszóvivő bejelentette: a miniszterelnökség a Kossuth téren marad.

A közbeszerzési eljárás második ajánlattételi szakaszáig nem hozzák nyilvánosságra, mely cégek pályáznak a kormányzati negyed felépítésére és működtetésére - mondta az InfoRádiónak a projekt szóvivője.

Láng Balázs közölte: a kormány rendelkezésre állási díjat fizet a szolgáltatásokért, évente körülbelül 5-8,5 milliárd forintot. Ezért az összegért a pályázó vállalja a kormányzati negyed fejlesztését, üzemeltetését és karbantartását.

A szóvivő hozzátette: a közbeszerzési eljárás végén azzal a céggel kell szerződést kötni, amely a legolcsóbb vállalási árat biztosítja, így nem biztos, hogy a beruházás eléri majd a 142,5 milliárdos plafont.

A pénzügyi számítások és hatástanulmányok szerint a kormányzati negyed felépítése hozzávetőlegesen 140 milliárd forintos megtakarítást eredményez 25 éves távlatban a költségvetésnek - közölte Láng Balázs.A miniszterelnök a Kossuth téren marad

A miniszterelnökség költözik a Kossuth téren álló Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületébe.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az InfoRádiónak elmondta: az épület olyan műemléki védelem alatt áll, amely kizárja, hogy másra használják; valamilyen állami intézménynek kell helyet adnia.

A kormányszóvivő hozzátette: a miniszterelnököt a parlamenthez köti a munkája, ezért nem a kormányzati negyedben dolgozik majd.

A Pénzügyminisztérium vizsgálja, hogy melyik ingatlant hogyan lehet a legjobb feltételekkel értékesíteni, és mely szabályok engedik meg, vagy korlátozzák az épületek felhasználását - közölte Daróczi Dávid.

Mindet eladnák

"A szándék az, hogy minden olyan ingatlant, amit el lehet adni, azt eladják azért, mert arra a feladatra, amire jelenleg használják őket, nem alkalmasak" - fűzte hozzá a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid elmondta: az épületek működtetése rendkívül drága, ezért az állam jobban bánik az adófizetők pénzével, ha ezeket az ingatlanokat értékesíti, a bennük működő intézményeket más épületekbe költözteti, az így megspórolt pénzt pedig más célokra használja fel.

Hanganyag: Tenczer Gábor és Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×