eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tizennyolc év alatt ingyenes a méhnyakrák elleni oltás a Belvárosban

Ingyen biztosítja az V. kerületi önkormányzat a méhnyakrák elleni védőoltást azoknak a fiataloknak, akik ezt kérik. Rogán Antal polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a vakcinák beadatásához előzetes háziorvosi ajánlás szükséges.

Az oltási sorozat három injekcióból áll, és csaknem 90 ezer forintba kerül. Rogán Antal özölte: az akció az önkormányzatnak akár 60 millió forintjába is kerülhet. Ennek az összegnek a felét a költségvetésben már el is különítették.

A belvárosi önkormányzat tavaly decemberben hozott határozatot arról, hogy az V. kerületben élő 18 év alatti fiatalok az orvosok által ajánlott védőoltásokat ingyen kapják meg - mondta az InfoRádiónak a városrész fideszes polgármestere.

Rogán Antal hozzátette: azért döntöttek így, mert fontosnak tartják a betegségek kialakulásának megelőzését.

Csak háziorvosi ajánlásra

A 18 éven aluliaknak járó ingyenes oltások körébe tartozik a méhnyakrák elleni is, amely a legdrágább ajánlott védőoltás.

A vakcinát csak azoknak adják ki, akik előzetesen a háziorvosuktól ajánlást kaptak.

A fideszes politikus közölte: valamivel kevesebb, mint ezer fiatalt érinthet a kezdeményezés, mert bár a kerületben körülbelül háromezer 18 év alatti él, az orvosok az oltást csak 12-13 éves kortól ajánlják.

Rogán Antal hozzáfűzte: a vakcina gyártójától kedvezményt kapnak, mivel nagy tételben vásárolnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×