eur:
388.47
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Tűzoltóhalál: sokan hibáztak, de felelős nincs

Nyilvánosságra hozta a katasztrófavédelem a tavaly augusztusi műegyetemi tűz körülményeit vizsgáló jelentését. A dokumentum szerint sokan hibáztak, de felelős nincs.

A bonyolult körülmények és a jelentésben szereplő hiányosságok önmagukban nem vezettek volna a sérülésekhez és halálesetekhez, a szabálytalanságok és az irányítás hibái azonban kedvezőtlenül befolyásolták a mentési munkálatokat - olvasható a jelentésben.

Tavaly augusztus 8-án három tűzoltó meghalt, miután a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem alagsorában kigyulladt a lőtér töltényfogó fala, a labirintusszerű épületből pedig nem találtak ki a sűrű, fekete füst miatt.

Az ügyeletes tiszt és a háttérparancsnok is hibázott

A jelentés szerint a riasztást fogadó ügyeletes nem tisztázta sem a tűz pontos helyét, sem azt, hogy van-e valaki életveszélyben, illetve történt-e robbanás. A tűzoltók állítólag azt sem tudták, hogy milyen anyag ég és melyik szinten kell oltaniuk.

A dokumentumból kiderül: hibázott az úgynevezett háttérparancsnok is, aki nem volt tisztában a rendelkezésére álló állomány és eszközök számával és pontos helyével. A jelentés szerint nem kellett volna egyszerre hét embernek behatolnia az épületbe, mert valószínűleg csak akadályozták egymás munkáját.

Valótlan jelentések

Emellett valótlan jelentéseket is tettek egymásnak az irányítók, ami a dokumentum szerint arra utal, hogy nem volt megfelelő kommunikáció a tűzoltást irányító parancsnok, a háttérparancsnok és az irányítási pont között.

A vizsgálati jelentésben olvasható, hogy a tűzoltók higgadtan próbáltak kijutni az épületből, amikor a légzőkészülékük először jelezte, hogy fogytán a levegő. De mikor a tömlő mentén haladva mindig ugyanarra a pontra érkeztek vissza, és a készülék is egyre többször jelzett, az életösztönük lett úrrá rajtuk, és pánikba estek.

A dokumentum emellett részletesen taglalja az egyéni védőeszköz-felszerelések vizsgálatát, a helyszínen végzett tűzmegelőzési vizsgálatokat és azt, hogy a tűzoltók megfeleltek-e a képesítési követelményeknek.

A lőtér rendelkezett a megfelelő engedélyekkel, megfelelt a tűzvédelmi előírásoknak is, a hő- és füstelvezetés viszont nem volt megfelelő, ami nehezítette a tűzoltók munkáját.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnok nem felelős

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője fegyelmi eljárást kért a Fővárosi Tűzoltóparancsnok ellen, a budapesti közgyűlés szakbizottsága azonban nem támogatta azt. Végül a Fővárosi Közigazgatási Hivatal folytatta le az eljárást, de úgy vélte, Bende László nem felelős a történtekért, ahogy a lőteret üzemeltető Műegyetem sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×