eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Deutsch-Für: a kormány börtönbe zárja az állami lobogót

A Fidesz és a KDNP nem vesz részt az állami lobogó március 15-ei felvonásán.

Szabad március 15-ét akar a Fidesz - mondta a párt elnöki kabinetfőnöke, aki azt is hangsúlyozta: arra kérik az ünnepi rendezvényükre érkezőket, hogy semmilyen pártzászlót, transzparenst és önkényuralmi jelképet ne vigyenek magukkal.

A politikus elmondta: sem pártja, sem a KDNP nem vesz részt március 15-én reggel a Kossuth téren az állami lobogó felvonásán, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy "a Gyurcsány-kormány börtönbe zárja az állami lobogót" - közölte Deutsc-Für Tamás.

"Nem lehet ehhez az alkotmányellenes állapothoz azzal asszisztálni, hogy a március 15-ei zászlófelvonáson részt veszünk" - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a Fidesz tudomásul veszi és tiszteletben tartja azt, hogy Sólyom László köztársasági elnök március 15-én és az azt megelőző napokban milyen programot bonyolít le.

Az ellenzéki politikus kiemelte: a Fidesz a március 15-ei megemlékezését a béke, a szabadság és az egyetértés jegyében rendezi meg.

"Szabad március 15-ét szeretnének, egy olyan nemzeti ünnepet, ahol minden jóakaratú és békés magyar polgár nyugodtan és mindenfajta kockázat nélkül ünnepelhet" - tette hozzá.

Mint mondta, egészen bizonyos az, hogy a Fidesztől, a párt megemlékezésén résztvevőktől nem kell senkinek sem tartania.

A Magyar Köztársaságban a közrend biztosításának feladata a rendőrségé, nem a politikai pártoké, nem az újságíróké, nem a polgároké és nem az önkormányzati vezetőké - jegyezte meg a fideszes politikus.

Hozzátette: a Fidesz reméli, hogy március 15-én a rendőrség felnő ehhez a feladathoz, és semmilyen körülmények között sem fog bekövetkezni "a néhány hónappal ezelőtt megtapasztalt botrány".

Deutsch-Für Tamás kiemelte, hogy az ünnepség helyszíneként szimbolikus helyszínt keresett a Fidesz, amit meg is talált az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Március 15. tér, a Landerer nyomda egykori helye és a Pilvax kávéház közelében.

A fideszes képviselő közölte: a Fidesz rendezvényén ünnepi beszédet mond többek között Vitautas Landsbergis volt litván köztársasági elnök, Schöpflin György európai parlamenti képviselő, Für Lajos történész, az MDF alapító tagja, valamint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Deutsch-Für Tamás hozzátette: ő maga is szólni fog az egybegyűltekhez.

Hangsúlyozta azt is: több száz önkéntes rendező fogja a Fidesz részéről segíteni az ünnepi megemlékezés békés lebonyolítását.

Nyakó: "ez maga a botrány, ez maga a Fidesz"

Az MSZP szóvivője szerint sajnálatos, hogy az újnyilas zászlótól nem határolódik el a Fidesz, az állami lobogótól viszont igen.

"Emlékeztetnék arra is, hogy két hete Navracsics Tibor még azt mondta: részt vesznek az állami lobogó felvonásán március 15-én" - mondta a szocialisták szóvivője, hozzátéve, hogy a Fidesz az eseményről való távolmaradásával politikai eszközként használja a köztársasági elnököt, akinek nyilván nem az volt a szándéka, hogy egy politikai színjáték akaratlan elindítója legyen.

Nyakó István megjegyezte: az, hogy az ellenzék vezető pártja az árpádsávos zászlótól nem határolódik el, az állami lobogótól viszont igen, a márciusi ifjak emlékének meggyalázása.

Ez maga a botrány, ez maga a Fidesz - nyilatkozott az MSZP szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×