eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Részvénytársasággá alakul az OEP?

Részvénytársasággá alakítják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat - tudta meg a Népszabadság. A kormányfő többször hangsúlyozta: valódi biztosítóvá kell alakítani az OEP-et. A kormány március végén, április elején dönthet arról, bevezetik-e a több biztosítós rendszert, vagy sem.

Részvénytársaság lesz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, de továbbra is állami tulajdonban marad - értesült a Népszabadság. A lap birtokába került tervezet szerint az OEP Zrt.-ként rugalmasabban szelektálhatna a szolgáltatások között, és így később könnyebb lenne privatizálni is.

Ha a több biztosítós modell mellett dönt a kormány, akkor az üzleti biztosítók piacra lépésekor az OEP feladata lenne a tönkrement biztosítók ügyfeleinek ellátása - írta a lap.

A kormány március végén, április elején dönthet arról, bevezetik-e vagy sem a több biztosítós modellt. A kormányfő többször hangsúlyozta: először az Országos Egészségbiztosítási pénztárat kell valódi biztosítóvá alakítani.

Gyurcsány Ferenc az egészségbiztosítási reformról szóló konferencián hangsúlyozta: nem szabad előre eldönteni, hogy egy vagy több biztosítós rendszerre van-e szükség, és utána kell ehhez keresni a szakértői támogatásokat. A véleményt azután lehet kialakítani, hogy mindkét oldal szakértőit meghallgatták.

Az egészségügyi miniszter, illetve az SZDSZ is többször közölte: több biztosítós rendszerre van szükség. Molnár Lajos még a távozásán is elgondolkodik, ha nem térnek át erre a rendszerre.

Az államreform bizottság egészségügyi munkacsoportjának vezetőjének tanulmánya szerint az egészségügyi ellátások 60 százalékának finanszírozása kerülne a magánbiztosítókhoz.

Mihályi Péter szerint a több biztosítós modell jövő januártól működhet, ha a parlament tavaszi ülésszakán megszületik erről a törvény. A szakember hangsúlyozta: az új rendszernek mindenki számára garantálnia kell az ellátást, és nem szabad megengedni, hogy a biztosítók csak a fiatal, egészséges emberekkel kössenek szerződést, valamint azt sem, hogy a legdrágább beavatkozások költsége közvetlenül a biztosítókat terhelje.

Az emberek "kimazsolázása" ellen olyan újraelosztási rendszert kell létrehozni, amelyben a biztosító abban érdekelt, hogy minél több ügyfele legyen - közölte Mihályi Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Balla Eszter: a Kaszás Attila-díj a közösségformáló munkámat is elismeri

Balla Eszter: a Kaszás Attila-díj a közösségformáló munkámat is elismeri

Váratlanul érte és nagy megtiszteltetésként éli meg, hogy a Kaszás Attila-díj idei elismertje lehet - mondta az InfoRádiónak Balla Eszter. A színművész a jó hangulatú közösségi létezés fontosságáról is beszélt, mert szerinte ez szorosan hozzátartozik a 2007-ben elhunyt színészről elnevezett díj szellemiségéhez.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×