eur:
385.36
usd:
355.06
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Kiderül-e valaha, mi okozta a hatalmas robbanást?

Ma kezdődik a 2004-es törökbálinti raktárrobbanással kapcsolatos büntetőper.

Tavalyelőtt augusztusban egy detonációsorozat megsemmisítette a tűzijátékanyagok forgalmazásával foglalkozó Pyro-Technic Kft. törökbálinti raktárát. A robbanás három halálos áldozatot követelt, a tűzben heten megsérültek, és csaknem 400 millió forintos kár keletkezett.

Az ügy a szó átvitt értelmében is nagy port kavart, olyannyira, hogy a kormányfő is ellátogatott a robbanás helyszínére, és a történtekre vonatkozóan írásbeli magyarázatot kért a belügyminisztertől.

A szemtanúk beszámolóiból kiderült, hogy először egy hatalmas robbanást történt; olyan erejű, hogy a raktár tetejének szerkezeti elemei 200 méterre is elrepültek. Ezt követte a légnyomás, amely a környéken kitörte az ablakokat, majd pedig petárdák, tűzijátékok robbanásával folytatódott a raktártűz.

A kulcskérdés tehát akkor is az volt, és ma is ugyanaz: vajon mi robbanhatott Törökbálinton?

A hatóságok a cég vezetőit gondatlansággal vádolják, és azzal, hogy ők a felelősek azért, amiért a telephelyen valószínűleg több száz kilogramm fekete lőpor robbant fel.

A vádlottak viszont ártatlanságukat hangoztatják, és - szakértői véleményekre hivatkozva - azt állítják, hogy valaki vagy valakik merényletet követtek el Törökbálinton.

Megítélésük szerint a robbanássorozat ereje a TNT robbanóanyag jelenlétére utal, nem pedig a raktárban tárolt lényegesen gyengébb robbanóerejű fekete lőporra.

A rendőrség verziója azonban lényegesen eltér a vádlottakétól. Eszerint - és bizonyítékaik szerint - a robbanás előtt három munkás a vezetők utasítására úgynevezett durranókat gyártott, amire a cégnek nem volt engedélye.

A munka közben a fémporos elegy berobbant, a detonáció pedig begyújtotta azt a feketelőport is, amelyből a raktárban háromszor-négyszer annyit tároltak, mint amennyi a cég könyvelésében szerepelt.

A Buda Környéki Bíróságon ma kezdődő perben a Pyro-Technic Kft. vezetőit több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×