eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szonda: az emberek négytizede követte az évértékelőket

Az emberek negyven százalékát kötötte le a miniszterelnök, illetve a Fidesz elnökének évértékelő beszéde. A Szonda Ipsos felmérése szerint Gyurcsány Ferenc beszéde a hallgatóság 34 százalékát segítette a tisztán látásban, Orbán Viktor ezt 28 százaléknál érte el.

A Népszabadság írása szerint Gyurcsány Ferenc, illetve Orbán Viktor évértékelő beszéde az emberek negyven százalékának figyelmét kötötte le. Õk is inkább csak részleteiben, mint teljes egészében követték a két politikus megszólalását - ez derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, melyet a lap megrendelésére készített. A felmérésből a többi között kiderül, hogy a beszédekre figyelők 34 százalékát a miniszterelnök beszéde segítette abban, hogy tisztábban lássanak az ország dolgaiban, a Fidesz-elnök mondandóját 28 százalék minősítette ekként.

A Magyar Nemzet azt írja: rövidesen döntenie kell XVI. Benedek pápának, kit nevezzen ki Seregély István utódjául, az egri érsekség élére. A cikk megbízható forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az 1993. óta Rómában tevékenykedő Ternyák Csaba, az Apostoli Szentszék papi kongregációjának jelenlegi titkára az egyik lehetséges várományos, a másik esélyes Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök, akinek fő érdeme, hogy 1993-tól az ő vezetésével szerveződött meg és működik a szóban forgó új egyházmegye. Bosák Nándor nemrég még a püspöki kar alelnöke volt.

A Népszabadság azt írja: a magyar külkapcsolati stratégia kidolgozására a Külügyminisztérium több mint húsz neves - bal-, illetve jobboldalinak mondott - szakértőt kért fel A munka része a többi között annak számba vétele, hogy valójában mire képes, és milyen eszközökkel rendelkezik a magyar külpolitika. A dokumentum a nyár elejére készül el, az első következtetésekről ma számol be a sajtónak Göncz Kinga külügyminiszter.

A Magyar Nemzetből kiderül: történelmi mélyponton jár a hazai sertésállomány, szakértők szerint pedig még 300-500 ezerrel fogyatkozhat a létszám. A rendszerváltás körüli tízmilliós hazai sertésállományhoz képest ugyanis tavaly december elsején ugyanis négymillióhoz közelítő darabszámot mért a Központi Statisztikai Hivatal. Megugrott az import, és egyre több külföldről behozott hízót dolgoznak fel a magyar vágóhidak. Az agrárkormányzat terveit és támogatásait könnyen felülírhatja egy szomszédos államban terjeszkedő amerikai multi.

A Napi Gazdaság információja szerint már a postai szolgáltatások 2009-re várható teljes liberalizációjára készül a Magyar Posta Zrt. A társaság a felkészülés és a költséghatékony működés jegyében mától 38, március 1-jétől pedig 65 postahelyet zár be. Olyan helyeken szűnik meg a szolgáltatás, ahol a törvényben meghatározottnál több postahivatal üzemel. A társaság továbbá jövőre ezer posta vállalkozásba adását tervezi. Van is mitől tartania, hiszen Magyarországon jelenleg csaknem száz postai szolgáltatást végző vállalkozás van bejegyezve, köztük világcégek is, amelyek minden bizonnyal csak a startpisztoly eldördülésére várnak.

A Világgazdaságból kiderül, hogy a magyarországi bankok kamatjövedelmének és mérlegfőösszegének aránya az utóbbi egy évben némileg csökkent, de még mindig jócskán meghaladja a környező országok mutatóit. Különösen látványosak a különbségek a lakossági hiteltermékeknél. Bár a bankok szerint "magyar specifikus" tényezők indokolják a magasabb kamatköltségeket, a mértéket több elemző is túlzottnak találja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×