eur:
385.3
usd:
354.4
bux:
68332.86
2024. május 21. kedd Konstantin

Hetven százalékos leépítésre számíthat a hódmezővásárhelyi kórház?

Hetven százalékos, az eddiginél is drasztikusabb ágyszám-leépítésre számíthat a hódmezővásárhelyi kórház - állítja az intézmény főigazgatója, aki szerint egy ilyen országos szinten is egyedülálló csonkítás a kórház bezárását jelentené. Vasárnap több mint tízezren tüntettek az intézményért.

Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvényben az országos átlagnál is keményebben sújtják a hódmezővásárhelyi kórházat: előbbi az aktív ágyak 27 százalékos leépítését jelenti, míg a kórház esetében ez 49 százalék - mondta az InfoRádiónak az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója.

A korábbi miniszteri javaslatot, ahogy a többi Regionális Egészségügyi Tanács, úgy a dél-alföldi is visszautasította, hiszen úgy vélték, az abban meghatározott ágyszámcsökkentés az ellátás biztonságát veszélyezteti - közölte Kállay Árpád.

A kórház főigazgatója hozzátette: a döntés jelenleg Molnár Lajos miniszternél van, akinek már ki kellett volna hirdetnie a végleges ágyszámokat.

Működésképtelenné válna az intézmény


Kállay Árpád elmondta, országszerte hallani, hogy konkrét ágyszámokról szóló adatok szivárogtak ki.

Õk úgy tudják, hogy olyan keretszám körvonalazódik, amely a hódmezővásárhelyi intézményt a korábbiaknál is durvábban bünteti: nemcsak minden második, hanem tízből hét ágyat szüntetne meg a minisztérium.

Az igazgató szerint egy ilyen mértékű leépítés néhány hónapon belül a kórház bezárásához vezetne, hiszen a fenntartók képtelenek lennének finanszírozni a működési költségek azon részét, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak kellene vállalnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csúcsra ugrott a forint az MNB-döntés bejelentése előtt

Új csúcsra ugrott a forint az MNB-döntés bejelentése előtt

A hétfői magyar munkaszüneti nap után kedden reggel háromhavi csúcsra ugrott a forint 385,3 közelében az euróval szemben, aztán délben 385-ig jutott, miközben régiós versenytársa, a lengyel zloty bő négyéves csúcson jár a folyó fizetési mérleg helyzet javulása, illetve az EU-pénzek kiszabadítása miatt. Ma az MNB dönt a kamatokról, a Portfolio elemzői felmérése egyöntetűen 50 bázispontos vágást vetít előre 7,25%-ra. Ezzel együtt is fontos lesz figyelni a délutáni döntésre és az ahhoz társított üzenetekre. Még ezt megelőzően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményen bírálta a jegybanki vezetést a versenyképességi stratégia bemutatása után, és az együttműködés hiányát rótta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×