eur:
389.51
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A gazdasági tárca felülvizsgáltatná a kazánokat

Négyévenként kötelezővé tenné bizonyos háztartásokban a kazánok és légkondicionálók energetikai felülvizsgálatát a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

A kazánok és légkondicionáló berendezések energetikai felülvizsgálatáról szóló rendelet-tervezetnek egy 2002-ben alkotott uniós ajánlás ad alapot.

Az irányelv tehát - mint a neve is mondja - nem kötelező, de a magyar kormány tervei szerint az energetikai jellegű lakásfelújításokra kiírt pályázatok esetében előnyt élveznek majd azok, akik rendelkeznek a felülvizsgálatot igazoló tanúsítvánnyal.

Kijelenthetjük azonban, hogy az átlagos lakásban, illetve családi házban lakók fellélegezhetnek: rájuk nem vonatkoznak majd az előírások.

A javaslat szerint ugyanis kizárólag a 20-100 kW névleges teljesítményű olaj- és széntüzelésű kazánokat, valamint a 100 kW-nál nagyobb gázkazánokat kell majd négyévente ellenőriztetni.

Egy átlagos családi házat legfeljebb 20 kW-os kazánnal lehet fűteni, a felülvizsgálat a becslések szerint a 4 millióból mindössze 120 ezer háztartást érint.

A légkondicionálók esetében pedig a 12-150 kW teljesítményűeket kell először üzembe helyezéskor, majd pedig 4 évente bevizsgáltatni. Úgyhogy ez sem mondható tömegproblémának, hiszen ilyen berendezések csak luxusvillákban működnek.

A felülvizsgálat díja a tervezet szerint kazánok esetében négyévente 32 ezer forint lenne, légkondicionálók esetében ennél több: 40-120 ezer forint.

És hogy mindennek mi a jelentősége? Nos, az ellenőrzések nem a biztonságot szolgálják, hanem az a céljuk, hogy a berendezések megfelelő hatékonysággal működjenek.

A kormányrendelet a már felszerelt kazánok esetében 2008 januárjában lép hatályba, a meglévő légkondicionáló berendezések első energetikai felülvizsgálata pedig 2010 januárjában lesz esedékes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×