eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Már télen is támadnak a kullancsok

Kedvez az enyhe tél a kullancsoknak, ezért az általuk jelentett veszéllyel most már egész évben számolni kell - figyelmeztet az Országos Kullancs Szövetség. A szervezet elnöke azt tanácsolja, hogy minél többen oltassák be magukat, és védjék háziállataikat is.

Kapiller Zoltán az InfoRádióban elmondta: a jelenlegi időjárás kedvez a kullancsoknak, hiszen ilyen hőmérsékleten még aktívak, sőt zsákmányállataik is azok.

A kullancsok főleg rágcsálók: pockok és egerek vérét szívják. Nemcsak az erdőben, hanem a városi parkokban is veszélyesek lehetnek az emberre és a kutyákra is.

A szakértő szerint néhány éve már gyakorlatilag megszűnt a kullancsszezon Magyarországon. Bár még mindig tavasszal van a legtöbb, de egész évben jelen vannak a környezetünkben.

Kapiller Zoltán szerint mindenki jól teszi, ha beoltatja magát és családját agyhártya- és agyvelőgyulladás ellen. Azt is hasznos lehet, ha a kertben nincsenek bozótos területek, ezek ugyanis a kisebb állatoknak menedékül szolgálnak, így a kullancsok is gyakran felbukkannak bennük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×