eur:
387.89
usd:
357.83
bux:
68100.15
2024. május 17. péntek Paszkál

Megtizedelték a honvédelmi bürokráciát

Január 1-jétől összhaderőnemi parancsnoksággá egyesült a honvédség eddigi hét középszintű parancsnoksága. A parancsnokság ünnepi, alakuló állománygyűlésén a honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: az új esztendővel új korszak kezdődött a Magyar Honvédség történetében.

Szekeres Imre az InfoRádióban felidézte, hogy korábban egymástól függetlenül működött hét középszintű parancsnokság, például a szárazföldi, a légi, a híradós vagy éppen az egészségügyi parancsnokság.

Az összevonás révén összehangoltan tudnak működni a haderő- és fegyvernemek, csökken a bürokrácia, és hatékonyabban tudják felhasználni a költségvetési forrásokat - hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető kiemelte, hogy az európai NATO-tagállamok közül elsőként Magyarországon hozták létre az összhaderőnemi parancsnokságot, ezért nagy az érdeklődés a szövetségesek részéről.

Szekeres Imre közölte azt is: a csapatoknál jelenleg 15-16.000 katona szolgál, létszámukat az év végéig 19.700-ra kívánják emelni. Az irányítási feladatokat az összhaderőnemi parancsnokság 500 fővel látja el.

A háttérintézmények is átalakulnak

A Honvédelmi Minisztérium háttérintézményei is átalakulnak, hivatalok helyett ügynökségeket hoznak létre.

Szekeres Imre kiemelte, hogy a korábbi 30 hivatal feladatát a jövőben három ügynökség látja majd el.

Egy ügynökség foglalkozik majd a fejlesztési és logisztikai ügyekkel, egy a közgazdasági és pénzügyi szolgáltatások biztosításával, egy pedig az infrastruktúrával.

Ezek is költségvetési szervek, de eredmény- és hatékonyságérdekeltté válnak - mondta a miniszter.A hadseregnek van elég üzemanyaga

Az InfoRádió kérdésére Szekeres Imre közölte: a honvédségnek vannak stratégiai olajtartalékai, de titok, hogy hol és mennyi.

A miniszter hangsúlyozta: a tartalékok elegendők ahhoz, hogy a honvédség ellássa a feladatát.

A tartalékokat nem használhatja fel más, csak a hadsereg - tette hozzá.

A tárcavezető bízik abban, hogy megoldódik a jelenlegi energiakrízis, a mostani helyzetet pedig egy jókor jött figyelmeztetésnek tartja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×