eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vége az Algopyrin-korszaknak?

Heteken belül vényköteles lesz több olyan gyógyszer, amelyet eddig recept nélkül lehetett megvenni a patikákban. Ilyen az Algopyrin is. Ezzel csaknem egy időben életbe lép egy másik előírás is, amely megakadályozhatja az orvosokat abban, hogy Algopyrint írjanak fel a betegeknek.

Az Algopyrin az egyik legnépszerűbb, és sokak szerint leghatásosabb fájdalom- és lázcsillapító. A jövőben azonban nem lesz könnyű beszerezni. Nem csak azért, mert el kell menni a háziorvoshoz receptért, hanem azért is, mert lehet, hogy hiába megyünk.

Az orvosoknak ugyanis előírás, hogy - ha nincs rá különösebb okuk - akkor az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül az olcsóbbat kell felírni.

Az Algopyrin Metamizole sodiumot tartalmaz. Ugyanez van még a kevésbé ismert Panalgorinban és Novalginban is.

De míg egy tízes kiszerelésű Algopyrin 402 forintba kerül, és a gyógyszer alkalmazása esetén a napi terápiás költség 241 forint, addig a Panalgorin esetében 364 forint egy tízdarabos doboz, és 218 forint a napi terápiás költség. A Novalgin a legolcsóbb, ebből egy 10 tablettás levél 260 forintba, a napi terápiás költség pedig 156 forintba kerül.

Az adatok az Egészségügyi Minisztérium honlapján olvashatók. Mindezek értelmében, ha az orvos nem tudja megindokolni, akkor nem írhatja fel az Algopyrint.

A gyógyszertárakat egyébként megrohamozták az emberek arra a hírre, hogy néhány héten belül már csak receptre vehetők egyes gyógyszerek, amelyeket eddig szabadon be lehetett szerezni. Több gyógyszertárban el is fogyott a készítmény.

Kinél jelentkezett a mellékhatás?

Az Algipyrint az Országos Gyógyszerészeti Intézet a lehetséges mellékhatásai miatt nyilvánította vénykötelessé.

Az InfoRádió ezzel kapcsolatban megkérdezte a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának elnökét. Kertai Aurél azt mondta: a gyógyszernek valóban lehet vérképzőrendszer-károsító hatása, ilyennel azonban eddigi praxisában még nem találkozott.

A vérképzés pedig helyreáll, ha a páciens abbahagyja a tabletta szedését.

Kertai Aurél elmondta azt is, hogy ha a beteg kéri, akkor az orvos fel fogja írni számára az Algopyrint, szerinte ezért nem kell attól tartani, hogy nem jut hozzá a gyógyszerhez a beteg.

Elmondta azt is: több vény nélkül kapható gyógyszernek legalább olyan veszélyes mellékhatásai vannak, mint az Algopyrinnek. Ezek a paracetamol tartalmú készítmények, amelyek máj- és vesekárosítóak lehetnek. Ráadásul ezekből több fajtát is lehet venni, ezért a beteg együtt is beveheti ezeket, így hatásuk még veszélyesebb lehet.Európában is vényköteles, Magyarországon is az lett

Leginkább történeti okok miatt lesz vényköteles az Algopyrin, nem azért, mert veszélyesebb, mint más vény nélkül kapható készítmények - fogalmazott Erős László, az Algopyrint gyártó cég orvos-igazgatója.

Azt mondta: egy vényre felírt gyógyszer esetében sokkal pontosabban nyomon követhetők a mellékhatások.

Az orvos ugyanakkor megerősítette, hogy minden gyógyszernek lehetnek káros hatásai, ha nem megfelelően adagolják őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×