eur:
393.17
usd:
354.87
bux:
0
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Selmeczi: szégyenteljes, ami a gázártámogatás kapcsán történik

A parlament gazdasági bizottságának összehívását és Kóka János gazdasági miniszter meghallgatását kezdeményezi a Fidesz a gázártámogatás igénylése körül kialakult helyzet miatt - jelentette be Selmeczi Gabriella, a párt országgyűlési képviselője.

A politikus elmondta: választ szeretnének kapni arra, hogy miért emelkedtek a gázárak az elmúlt egy évben átlagosan 60 százalékkal.

A Fidesz tudni szeretné azt is, hogy miért nem kaptak az érintettek megfelelő tájékoztatást.

A kialakult helyzet szégyenteljes és botrányos; a káoszt a kormány okozta - hangsúlyozta Selmeczi Gabriella.

A képviselő szerint a kormány döntéseivel megalázó helyzetbe hozta azokat, akik gázár-támogatási igénylőlapot adnak be, hiszen a szolgáltatók központjai előtt hosszú sorok kígyóznak.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesznek milyen gyakorlati megoldási javaslata van a kialakult helyzetben, a képviselő azt mondta: ellenzéki pártként mindössze a figyelmet tudják felhívni a problémára.
Hozzátette: próbálnak megoldási javaslatokat készíteni, de az elmúlt években indítványaikat "lesöpörte az asztalról" a kormány.

Selmeczi Gabriella közölte: az lenne az igazi megoldás, ha nem lenne gázáremelés.A minisztérium szerint a Fidesz téved

Selmeczi Gabriella és a Fidesz nyilvánvalóan tévedésből kezdeményezte a gazdasági bizottság összehívását és azon Kóka János gazdasági miniszter meghallgatását a gázár-kompenzáció ügyében - mondta a gazdasági tárca szóvivője.

Kóka János és a gazdasági minisztérium az energiastratégiáért felelős, ennek keretében a hatósági gázárak meghatározása tartozik feladatkörébe. A gázár-kompenzáció mint szociális támogatás a Kiss Péter vezette Szociális és Munkaügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik - tette hozzá Ábrahám Gergely.

Eddig 1,2 millió kérelem érkezett

Danks Emese kormányszóvivő szerdán azt mondta, hogy a gázártámogatással kapcsolatosan eddig több mint 1,2 millió háztartásból érkezett kérelem.

A kormány december 28-án jelentette be, hogy egy héttel meghosszabbítja az eredeti beadási határidőt.

Akik az igényléseket január 8-ig leadják, már februárban megkapják a támogatást. Visszamenőlegesen azoknak is jóváírják a támogatás összegét, akik csak március 31-ig adják be kérelmüket.

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter november 17-én jelentette be, hogy a kormány elfogadta a gáz- és távhőtámogatás új rendszerét.

Ennek értelmében január 1-jétől az a háztartás kap támogatást, ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum három és félszeresét.

Ugyanakkor egy háztartáson belül csak az első felnőtt számít egy fogyasztási egységnek, a többi családtagot ennél kisebb szorzószámmal veszik figyelembe a támogatás kalkulálásánál.

Az új rendszerben a gázfogyasztók köbméterenként, a rászorultság mértékétől függően, maximum 40 forintos támogatást kaphatnak, a távhő-fogyasztók pedig gigajoule-onként legfeljebb 1.680 forintot.

A miniszter szerint a háztartásoknak mintegy kétharmada lesz jogosult gázár-támogatásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×