eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nyugdíjemelés, vizitdíj, 13. havi ellátás

Van pénz a 13. havi nyugdíjra - jelentette ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója. Barát Gábor elmondta: január 1-jétől 4 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, emellett az állam havi egy vizitdíjat fizet azoknak, akik az öregségi nyugdíjminimumból élnek.

Minden korábbinál védhetőbbnek és korrektebbnek nevezte az idei nyugdíjköltségvetést az országos nyugdíjbiztosítási főigazgatóság vezetője. Barát Gábor elmondta: a híresztelésekkel ellentétben az idei nyugdíjalapban megvan a 188 milliárd forintos fedezet a 13. havi nyugdíjra.

A főigazgató megismételte: január 1-jétől minden típusú nyugellátás összege 4 százalékkal emelkedik, így az öregségi nyugdíjminimum 26 ezer 830 forint lesz.

Ehhez igazodik a vizitdíj bevezetésével összefüggő emelés is, február 15-től aki a havi nyugdíjminimum összegéből él, annak havonta 300 forinttal emelkedik a nyugdíja, aki pedig ennél többet kap, de legfeljebb 54 ezer forintot, annak 200 forinttal nő a nyugdíja havonta.

Barát Gábor beszámolt arról is, hogy az ötéves nyugdíjkorrekciós program következő lépéseként az özvegyi nyugdíj 55-ről 60 százalékra emelkedik, az 1988. előtt megállapított nyugdíjak pedig nők esetében öt, férfiak esetében pedig 3 százalékkal nőnek.

A vizitdíjjal összefüggő emeléseket már februárban megkapják a jogosultak, de csak fele összegben.

A főigazgató közölte: a nyugdíjbiztosító minden jogosultnak postáz egy tájékoztatót, amely tartalmazza a nyugdíjemeléssel kapcsolatos tudnivalókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×