eur:
389.27
usd:
361.72
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Havonta 70 ezer forintot buknak a háziorvosok

Körülbelül 70 ezer forinttól esnek el a háziorvosok havonta januártól a kormány intézkedései miatt. Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi szekciójának elnöke az InfoRádióban azt mondta: hátrányosan érinti az orvosokat az, hogy a betegek után járó kártyapénzt csökkentette az állam, az eszköztámogatást pedig megszüntette. Korábban Horváth Ágnes egészségügyi államtitkár tagadta, hogy a kártyapénzt mérsékelték volna.

Mennyivel csökken a kártyapénz összege?

A kártyapénzt körülbelül 10 forinttal csökkentették, ez a praxisok nagyságától függően kinek többet, kinek kevesebbet jelent. Az összeg a bejelentkezett betegek alapján kiszámolt pontok alapján változik.

Mi a helyzet az amortizációs támogatással?

Január elsejével törvényileg megszüntették. Ezzel az a probléma, hogy mivel ez egy önkormányzati feladat, ettől kezdve az önkormányzatoknak vissza fogjuk adni a háziorvosi alapfelszerelések biztosítását. Az orvosok ugyanis az amortizációs támogatás tudatában vállalták ezt a feladatot. Ettől kezdve ezt a helyhatóságoknak kell kigazdálkodniuk.

Ez pontosan mit jelent?

Azt, hogy ha például elromlik az EKG, akkor ezentúl az önkormányzat vehet egy másikat egymillió forintért. Ezek a készülékek ugyanis nem örökéletűek...

Mekkora veszteséget kell elkönyvelniük a háziorvosoknak?

Jelen pillanatban 20-25 ezer forint az eszköztámogatási veszteség és másik 30-35 ezer forint adódik a kártyapénzből.

Nem tudja ezt kompenzálni a vizitdíjból származó majdani bevétel?

A vizitdíjból származó bevétel az Országos Egészségbiztosítási Pénztáré, amit támogatásra használ fel. Attól félünk, hogy annyival csökkenti majd a támogatásunkat, amennyit mi beszedünk, magyarul majd az OEP helyett szedjük be a betegektől a vizitdíjat. Hogy a praxis finanszírozásának növelésére ebből mennyi marad, azt egyelőre nem lehet tudni.

A minisztérium 25-30 milliárd forintos vizitdíj-bevételre számít, ami adómentes lesz és az orvosoknál marad.

Mi az, hogy adómentes? Ilyen fogalom egy vállalkozás esetében nem létezik. Ha bérként veszi ki, akkor azért fizet járulékokat, ha pedig műszert vesz belőle, akkor fejlesztésre használja. Minden bevallott pénzünk adóköteles.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×