eur:
392.83
usd:
354.37
bux:
72365.92
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Mikola: itt a káosz

A kormányzat felelőtlen, szakmailag előkészítetlen reformjával káoszt teremt az egészségügyben - jelentette ki Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke.

Az egészségügyben év elején életbe lépő változásokkal kapcsolatban a politikus elmondta, a betegek nem értik mi történik, az orvos, a patikus nem tudja, mit kell csinálnia az új jogszabályok hatályba lépésével - tette hozzá.

Mint mondta: 2006 végén rendkívüli gyorsasággal, kapkodva, átgondolatlanul, szakmaiatlanul, a civil társadalommal nem egyeztetve alkották meg a most életbe lépő jogszabályokat.

A politikus a változások közül kiemelte a gyógyszerek térítésmentességének megszűnését és a gyógyszerár-támogatási kulcsok csökkentését, amelyek pluszkiadást jelentenek a lakosság számára, utóbbi esetében szerinte mintegy 40 milliárd forintot.

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere kitért arra, hogy a legolcsóbb készítmény felírására vonatkozó kötelezettség miatt a krónikus betegek esetében óriási szakmai terhet jelent a gyógyszerátállítás, amely tömeges kórházi "befekvéseket" eredményez majd.

"Élünk a gyanúperrel"

Felhívta a figyelmet, hogy máig sem tudni, miként fog működni a vizitdíj rendszere.

"Nem értjük, nem látjuk azt a szabályozást, amelynek alapján ez végrehajtható lenne" - jegyezte meg.

Beszélt arról is, hogy a Fidesz szerint a kormány végső célja az egészségbiztosítás privatizálása.

"Ez most már egyértelműen látszik az egészségügyi miniszter fenyegető nyilatkozataiból, miszerint lemond, ha nem úgy történik az egészségbiztosítás több-biztosítós rendszerré alakítása, ahogy ő gondolja" - fogalmazott. Hozzátette: ennek az évnek ez lesz az igazi nagy témája.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a leggyakrabban használt gyógyszerek vénykötelessé tételét nem indokolta a használatból következő egészségkárosodási kockázat.

"Élünk a gyanúperrel, hogy a leggyakrabban használt gyógyszereknek a felíratása és az ehhez kötődő vizitdíjnak a beszedése a célj" - mondta.

Mikola István bejelentette: a Fidesz kezdeményezi az Országgyűlés egészségügyi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását és rendszeres ülésezését a következő parlamenti ülésszakot megelőzően is.

Ezen azokat a megoldásokat szorgalmazzák majd, amelyek a betegek számára a biztonságos gyógyulást jelenthetik - mondta.

MSZP: a helyzet nem kaotikus

Schvarcz Tibor, az egészségügyi bizottság szocialista alelnöke azt mondta: örülnek, hogy a Fidesz visszatér a parlamenti keretek közé, és annak is, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a végrehajtás folyamatában be szeretne kapcsolódni az egészségügyi reformba, szerinte ugyanis eddig abban reménykedtek, hogy az államfő nem írja alá a törvényeket.

Megjegyezte, hogy amikor bizottsági szakaszban tárgyalták a törvényjavaslatokat, akkor a Fidesz "nem mutatott ilyen lelkesedést, mint most".

A politikus szerint kétségtelen, hogy a végrehajtási rendeletek tömege zúdult a szakmára minden egyes törvény kapcsán, ezért mindenképpen szükséges tájékoztatni ezekről a lakosságot, és az érintetteket.

Hangsúlyozta: biztos, hogy nem könnyű a helyzet, de nem is kaotikus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×