eur:
392.66
usd:
354.12
bux:
72312.92
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Februártól jön a biobenzin

Februártól négy helyen tankolhatnak majd bioetanol üzemanyagot az autósok. A 85 százaléknyi növényi hajtóanyagot tartalmazó E85 litere körülbelül 210 forint lesz.

A bioetanol szénhidrát tartalmú növényekből előállítható, elsősorban a benzin helyettesítésére szolgáló üzemanyag, nálunk jellemzően kukoricából állítják elő, de alapanyaga a cukornád is - mondta az InfoRádiónak Bai Attila.

A Debreceni Egyetem docense hozzátette: februártól négy helyen lehet majd megvásárolni a 85 százaléknyi bioetanolt tartalmazó hajtóanyagot. Az E85-öt, autósok azonban elsősorban a normál benzinben vásárolják az alternatív üzemanyagot, amelynek már most is 1,5-2 százaléka bioetanol.

Az E85-tel csupán speciális autók működnek, ezekből azonban mindössze 30-40 darab fut a magyar utakon. Külföldön azonban már nagy piaca van a bioetanolnak, főleg a gazdagabb országokban, és azokon a helyeken, ahol nagy mennyiségben állítják elő az alternatív üzemanyagot.

Magyarországon csak akkor fogy majd nagyobb mennyiség, ha az emberek presztízskérdésnek tekintik majd, hogy bioautót vegyenek. Az üzemanyag egyébként olcsóbb lesz az átlagos benzinnél, mivel fűtőértéke is csupán 2/3-a az olajalapú üzemanyagnak, ára 210 forint körül lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×