eur:
392.83
usd:
354.37
bux:
72365.92
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Elhunyt Fürst János

Hosszantartó, súlyos betegség után egy párizsi kórházban szerdán elhunyt Fürst János karmester. A karnagy 2002 óta a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője vezetője volt.

A világhírű karmestert, a párizsi zeneakadémia nyugalmazott professzorát, az Ír Kamarazenekar megalapítóját szerdán, 71 éves korában érte a halál.

Fürst János tavaly májusban Mahler Dal a Földről című művének utolsó tételét, a Búcsút dirigálva köszönt el a szegedi közönségtől. Utoljára 2006 októberében, Pécsett lépett fel

A karnagy 1935-ben született Budapesten, zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, hegedű szakon végezte, később a brüsszeli konzervatórium hallgatója lett, és külföldön évekig koncertmesterként dolgozott.

A felsőfokú karmesteri képesítés megszerzése után Malmöben, Aalborgban, Dublinban, Marseilles-ben és Winterthurban volt vezető karmester és zeneigazgató, a Helsinki Filharmonikus Zenekar vendégkarmestereként is rendszeresen fellépett.

1972-től Londonban dolgozott, ám már korábban is vezényelte a legnagyobb brit zenekarokat. Rendszeresen vendégszerepelt az Angol Nemzeti Operában, a Skót Operában, és a stockholmi Királyi Operában is, de fellépett Amerika, Ausztrália, Új-Zéland, és Izrael koncertpódiumain is.

Kilenc évet töltött a Marseilles-i Opera zeneigazgatói székében. 1997-től a párizsi Conservatoire karmesterképzőjének professzora volt.

Magyarországon a MÁV Szimfonikus Zenekart, a Pannon Filharmonikusokat, a Nemzeti Énekkart és a Magyar Telekom Szimfonikusokat is vezényelte; vendégkarmesterként az Operában is fellépett. 2002 őszén lett a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×