eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Többet voltak bent, de kevesebbet szavaztak a képviselőink

Több napon, hosszabban ülésezett és több törvény fogadott el májusi megalakulása óta a parlament az előző ciklus hasonló időszakához képest, viszont a felére csökkent a határozatok száma.

Monstre plenárisok

A leghosszabb ülés november 21-én volt. Reggel nyolctól majdnem hajnali háromnegyed egyig üléseztek a képviselők. A legkésőbb a november 20-i ülés ért véget: hajnali egy óra előtt öt perccel, igaz, aznap - hétfő lévén - csak délután egykor kezdődött a parlamenti munka.

Az új Országgyűlés megalakulása óta kevesebb interpelláció hangzott el, mint négy évvel korábban, miután a kormánypártok jóval kevesebbet nyújtottak be. Kevesebb volt a szóbeli, az írásbeli és az azonnali kérdés is.

A napirend előtti felszólalások száma egy kicsit emelkedett, negyedére csökkent viszont a napirend utáni hozzászólások száma az előző parlamenti ciklus hasonló időszakához képest.

Napirenden a napirend

Majdnem 1.800 alkalommal szavaztak a képviselők a parlamentben a májusi alakuló ülés óta, négy évvel korábban ez a szám több mint 2.200 volt. Ez elsősorban abból adódik, hogy lényegesen kevesebb módosító indítvány került az Országgyűlés elé. Több volt viszont a napirenddel kapcsolatos döntés, és majdnem négyszeresére emelkedett azoknak a szavazásoknak a száma, amely az indítvány sürgős tárgyalására vonatkozott.

Háromszor annyi mentelmi ügy került a parlament elé, mint négy évvel ezelőtt. Május óta tíz kérés érkezett képviselő mentelmi jogának a felfüggesztésére, ebből csak egyetlen esetben döntött a felfüggesztés mellett a Ház.

Kevesebb határozat született

A 18 állandó parlamenti testület 608 órán keresztül, összesen 335 alkalommal ülésezett. A bizottságok 160 indítványt tárgyaltak, ebből a legtöbbel - hatvanöttel - a költségvetési foglalkozott.

A legtöbbet az európai ügyek bizottsága ülésezett, a leghosszabb tanácskozás a emberi jogi, a nemzetbiztonsági, a rendészeti és a mentelmi bizottság együttes, a zavargásokkal foglalkozó ülése volt, amely több mint nyolc és fél óráig tartott október 31-én.

Az Országgyűlés május óta 86 törvényt és 50 határozatot fogadott el. A törvények esetében ez több, a határozatoknál viszont lényegesen kevesebb, mint 2002 hasonló időszakában, amikor 61 törvényt és 99 határozatot fogadott el a parlament.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×