eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Idén még fordul a kerék, hogy jövőre mi lesz, még nem lehet tudni

Várhatóan vasárnap éjfélkor fordítják át a fővárosi Ötvenhatosok terén álló Időkereket. A világ legnagyobb homokóráját évente egyszer kell átfordítani, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a benne lévő homok leperegjen. Hogy meddig áll még a helyén a kerék, azt egyelőre nem lehet tudni. A tulajdonosa, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság ugyanis túladna rajta.

Az eredeti tervek szerint az óra magától fordult voltan át, ha a benne lévő granulátum lepereg, végül azonban olyan megoldás született, amelyben

A több mint 60 tonnás szerkezet felállítása 2004-ben csaknem 300 millió forintba került, azóta pedig havi 1 millió forintot visz el az üzemeltetése, a karbantartása és a védelme.

A KVI megelégelte a kiadásokat, ezért pályázatot hirdetett: azok jelentkezését várják, akik öt évig üzemeltetnék a gigantikus homokórát.

Császy Zsolt, a KVI tanácsosa az InfoRádióban elmondta: január 25-ig lehet jelentkezni a pályázatra. A vagyoni igazgatóság nem ragaszkodik ahhoz, hogy az időkerék a jelenlegi helyén maradjon, ahhoz azonban az engedélyüket kell kérni, ha valaki el akarja szállítani onnan.

Szerinte az Időkerék elsősorban marketing célokat szolgálhatna, például alkalmas lenne céglogónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×