eur:
396.28
usd:
367.22
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Tovább cincálják a Gyurcsány-csomagot az alkotmánybírák

Utoljára ül össze az idén az Alkotmánybíróság hétfőn és kedden. A testület a Gyurcsány-csomaggal kapcsolatos újabb beadványt vitatja meg. Az alkotmánybírák először foglalkoznak az elvárt társasági adó alkotmányosságát támadó indítványokkal.

A vizsgálatot kérők a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvények egyes bekezdéseit tartják alkotmányellenesnek. A vonatkozó törvénymódosítást nyáron fogadta el az Országgyűlés.

Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke korábban azt mondta: az úgynevezett Gyurcsány-csomagot, amely összesen öt törvényt és törvénymódosítást, valamint egy kormányrendeletet tartalmaz, csaknem ötven indítványban támadták meg az elmúlt hónapokban.

A testület korábban alkotmányellenesnek minősítette a házipénztáradóról szóló törvényt, valamint a 2006. évi központi költségvetés céltartalékának felhasználását szabályozó kormányrendelet egyik rendelkezését.

Ugyanakkor alkotmányosnak találta a hitelintézeteket terhelő járadék, továbbá a nyugdíjas munkavállalókra vonatkozó személyi jövedelemadózás szabályait, és a cégtelefon magáncélú használatának adóztatását.

A közoktatási törvényt, a közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló jogszabályt, valamint az áfatörvény módosítását kifogásoló beadványok közül az első kettőben egy-egy rendelkezést megsemmisített a testület, de összességében nem állapított meg alkotmányellenességet a jogszabályokban.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

A spanyolok elleni sikerrel bejutott a negyeddöntőbe a női kézilabda-válogatott, vagyis eldőlt, hogy utazhat majd Lille-be. Vámos Petra, az ezúttal öt gólt szerző irányító azt mondta: most érzi, hogy a csapat megérkezett erre a szintre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×