eur:
395.37
usd:
365.96
bux:
73974.91
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Felvételi tájékoztató: küzdelem a fennmaradásért

Megjelent a felsőoktatási felvételi tájékoztató, amely nem tartalmazza a talán legfontosabb információt, hogy mennyit kell fizetniük 2008-tól a jövőre beiratkozóknak. A következő év az intézmények számára is alapvető változásokat hoz, szeptembertől változik a keretszámarány, és az új finanszírozási rendszer miatt jobban kell küzdeniük a fennmaradásért.

Február 15-ig lehet jelentkezni felsőoktatási intézményekbe - jelentette be a felsőoktatási felvételi tájékoztató és az ahhoz kapcsolódó kiadványok bemutatóján a felsőoktatási szakállamtitkár.

Manherz Károly elmondta: több ponton változik a felvételi rend, amely úgy határozza meg az államilag támogatott keretszámok elosztását, hogy a jelentkezők sorrendje befolyásolja, melyik intézmény mennyi államilag támogatott hallgatóhoz jut.

Vagyis az egyetemek és a főiskolák aszerint kapják az állami támogatást, hogy hányan jelentkeztek az adott intézménybe első helyen, de számít az is, hogy a felvételizők milyen eredménnyel érkeznek a felsőoktatásba.

A szakállamtitkár az intézmények marketing és PR munkájának felértékelődését várja ettől, mivel előfordulhat, hogy azok állami támogatás nélkül maradnak.

A tandíjról később

Manherz Károly szólt arról is, hogy szeptembertől kevesebb diákot vesznek fel bölcsész, jogi, agrár, gazdasági és pedagógiai szakokra, növekszik viszont a természettudományos és a műszaki szakok keretszáma.

A jelentkezési díjak is változnak, a felvételizők 9000 forintért jelentkezhetnek három helyre, a további jelentkezésekért 2000 forintot kell fizetni. Az eddigi A és B lapok rendszere viszont megszűnik. Ezentúl csak egy lapot kell küldeni a központnak, az pedig elektronikus úton továbbítja a jelentkezést az intézményeknek.

Bár a mesterképzésekre tömeges igény csak 2008-ban lesz, február 15-ig már körülbelül 30 mesterszakra jelentkezhetnek az alapszinten végzett hallgatók, jóllehet korábban 150-200 mesterszak idei indítását jósolta a kabinet.

Manherz Károly elmondta: a 2007-ben beiratkozóknak 2008-tól fizetendő tandíj összegéről még nem döntöttek az intézmények, ezeket majd csak a január végi pótkiadvány tartalmazza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×