eur:
395.32
usd:
365.6
bux:
73928.84
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Budapesten Ön dönt: fűt, vagy utazik?

Döntött a Fővárosi Közgyűlés a közműdíjak és a BKV tarifáinak emelkedéséről. Kompenzáció nélkül a távhődíj 37 százalékkal drágul, a BKV árai pedig átlagosan 13 százalékkal nőnek, ezen belül a menetjegyek 25 százalékkal kerülnek majd többe.

Áprilisig 45 százalékkal drágul a távhő

Január elsejétől 37 százalékkal nő a távhődíj, amelyet a családonként igényelhető kompenzáció jövedelemtől függően csökkent majd.

Azok a családok járnak a legrosszabbul, ahol az egy főre (pontosabb fogyasztási egységre) jutó jövedelem meghaladja a 93 ezer forintot, mert ők nem kapnak kompenzációt.

Áprilisban újabb emelkedés következik, kompenzáció nélkül számolva 8,4 százalékos.

Jegyek helyett vegyen inkább bérletet!

A BKV tarifái átlagosan 13 százalékkal növekednek. Ezen belül a dolgozó bérlet ára 6,5 százalékkal 7350 forintra, a tanuló-nyugdíjas bérlet pedig 14 százalékkal 2950 forintra drágul.

A menetjegy 25 százalékkal kerül majd többe: egy utat a BKV-val ezentúl 230 forintért tehetnek meg a Budapesten közlekedők. Az eltérő emelési aránnyal ösztönöznék az utasokat arra, hogy jegyek helyett inkább bérletet vásároljanak.

Dráguló víz-, csatorna- és szemétdíj

A vízdíj a döntés szerint 9,8 százalékkal, a csatornadíj 9,4 százalékkal, a szemétdíj pedig 8,4 százalékkal emelkedik. Az ellenzék nem szavazta meg a tarifaemeléseket.

A közgyűlés megválasztotta a délelőtt felállított 16 bizottság elnökeit, alelnökeit és tagjait, valamint a 7 tárca nélküli helyettesként működő fővárosi tanácsnokot is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×