eur:
389.68
usd:
364.84
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Brutálisan megdrágul az élet Pécsett

Az elsődleges feladat az, hogy hosszú távon jól működjön a város, éppen ezért az elkövetkező időben még nagyobb hangsúlyt kap a racionális gazdálkodás - hangsúlyozta Tasnádi Péter, Pécs polgármestere hétfőn a közüzemi díjak várható emelésének mértékéről és annak kompenzálásáról tartott tájékoztatón. A távhő mintegy 50, a helyi közlekedés csaknem 35 százalékkal drágul Pécsett.

A racionális gazdálkodás érdekében a város számos intézkedést hoz és hozott - hangsúlyozta Tasnádi Péter. Pécs vezetése többek között célul tűzte ki, hogy a jövőben csak a rászorultak juthassanak hozzá a támogatáshoz. A közüzemi cégeket folyamatosan ellenőrzik, átvilágítják, hogy feltárják a belső tartalékaikat.

Ezen kívül 2007. január végéig kidolgoznak egy új szociális támogatási rendszert, amelybe a lakhatási mellett beépülnek az egyéb - a tömegközlekedési, a víz- és csatornadíj, illetve távhő - kompenzációs lehetőségek is.

Gasz Zoltán, a Pétáv Kft. igazgatója elmondta, hogy Pécsett átlagosan 49,7 százalékkal emelkedik a távhő ára. Ez egy átlagos, 50 négyzetméteres, havi 3 köbméter melegvizet felhasználó lakás esetében a legnagyobb támogatás mértékével évi 3061 forint, míg támogatás nélkül 62.405 forintos emelkedést jelent a jelenlegi mintegy 120.000 forintról.

A cég igazgatója szerint ugyanakkor kedvezően érinti a lakosságot, hogy az alapdíj és a hődíj arányát 50-50 százalékról, 32-68 százalékra módosítják, ugyanis - mint mondta - a hődíjból jelentős megtakarítás érhető el.Jelentősen drágul a közlekedés is

A Pécsi Közlekedési Zrt. 2007-ben két ütemben - januárban és júliusban - emeli tarifáit, összesen 34,99 százalékkal.

Január 1-jétől a bérletek és a jegyek ára átlagosan 20,1 százalékkal emelkedik, a tanuló és a nyugdíjas bérleteknél azonban 40,11 százalékos lesz az emelés - mondta a cég vezérigazgatója.

Kerényi János hozzátette: a 2007. július 1-jétől tervezett áremelés mértéke a jegyeknél, bérleteknél 10 százalék, míg a tanuló és nyugdíjas bérleteknél 19,86 százalék.

Pécsett az összevont havi bérlet a jelenlegi 4212 forintról január elsejétől 5055 forintra, míg júliustól 5560 forintra emelkedik. A jelenleg 1313 forintba kerülő tanuló és nyugdíjas bérletért, január elsejétől 1840, míg júliustól 2205 forintot kell majd fizetni.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×