eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Nő a vámmentesen behozható áruk értékhatára

Az unión kívülről vámmentesen behozható áruk értékhatárának megemeléséről döntött az Európai Bizottság. A jövőben a vízi, illetve légi úton érkezők 430 euróig hozhatnak be vámmentesen árut az unió területére. A tagállamok ugyanakkor szigorú mennyiségi korlátot vezethetnek be a dohánytermékekre - mondta az InfoRádiónak Kovács László vám- és adóügyi biztos.

A bizottság nevében előterjesztett kompromisszum végül az lett, hogy a légi utasok és a tengeri úton érkezők, egy magasabb értékhatárig, 430 euróig hozhatnak be vámmentesen árukat az unió területére, míg a földi határállomásokon néhány új tagállam kérésének eleget téve 300 eurós határt állapítottunk meg - mondta Kovács László.

A vám- és adóügyi biztos hozzátette: a megadott értékig alkoholt is korlátlanul lehet behozni az EU területére, ám a dohánytermékek mennyiségi korlátozására lehetőségük van az egyes tagállamoknak.

Egy holland állampolgárok által indított ügy kapcsán Kovács László hangsúlyozta: ha egy uniós állampolgár egy másik tagállamból rendel alkoholt, vagy dohányterméket, és azt postán küldik ki neki, akkor a saját országában kell megfizetnie az áru jövedéki adóját.

Csak akkor mentesül lakhelye jövedéki adója alól, ha a másik tagállamból saját maga hozza be a jövedéki terméket, persze a jogszabályilag engedélyezett mennyiségben, és kizárólag saját használatra.

Csak személyesen

Három holland borbarát vetette fel az Európai Bíróságon azt a kérdést, hogy ha Franciaországból bort rendelnek, miért kell személyesen átkelniük a határon a borokért ahhoz, hogy adómentesen vihessék be hazájukba, miért nem rendelhetik meg házhozszállítással az interneten.

A bíróság azonban úgy értelmezte a vonatkozó uniós szabály szövegét, hogy az abban foglaltak konkrétan azt jelentik: személyesen kell szállítani a jövedéki árukat, nem elég, ha szállításukról valaki személyesen gondoskodik.

Ha máshogy dönt a bíróság, az nagy csapás lett volna többek között a brit kormány számára, Angliából ugyanis sokan járnak át a La Manche-csatornán bevásárolni Franciaországba, ahol alacsonyabb a borokra rakódó jövedéki adó.

Ha a bíróság megnyitotta volna a szabad utat az internetes rendelések előtt, a jelenleginél bizonyára jóval többen éltek volna a személyes bevitel lehetőségével, hatalmas jövedékiadó-bevételektől fosztva meg a brit államot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×