eur:
385.92
usd:
355.47
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Danks: a kormány már levonta a személyi konzekvenciákat

Az augusztus 20-án történtekért a Miniszterelnöki Hivatal a fő felelős - ezt állapította meg két ombudsman vizsgálata. A biztosok szerint a jogalkotónak tisztáznia kell, ki a felelős egy tömegrendezvényért.

"Az egészért az első számú felelős a Miniszterelnöki Hivatal" - mondta Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, hozzátéve: a MEH-nek mint megrendelőnek joga lett volna lefújni a tűzijátékot, vis majorra hivatkozva.

Az állami szervek között nem volt megfelelő kapcsolat. Az alkotmány kimondja, hogy az élethez való jog védelme az államot terhelő objektív kötelezettség, ennek pedig a jogintézmények és a jogot alkalmazó szervek nem tettek eleget - közölte Lenkovics Barnabás.

"Nem volt személy szerint beazonosítható döntésre jogosult, és a döntés elmaradásáért felelősségre vonható személy" - jelentette ki Lenkovics Barnabás.

Tisztázni kell a felelősséget

Az ombudsmani vizsgálat megállapítása szerint a rendőrség volt az egyetlen olyan hatóság, amelyhez eljutottak a közelgő viharról szóló információk, így le kellett volna állítaniuk a rendezvényt. Ezzel a kitétellel Takács Albert nem ért egyet.

"Kétségkívül a rendőrségnek van egy általános segítési kötelezettsége, de azt semmiféleképpen nem gondolom, hogy egy időjárási előrejelzésből konkrét feladatok következnének, egy nem általa lebonyolított rendezvényen" - mondta Takács Albert.

A jelentés szerint a jogalkotóknak pontosan tisztáznia kell, ki a felelős egy tömegrendezvényért. Takács Albert felhívta a figyelmet arra is, hogy egy rendezvény előtt pontosan tisztázni kell azt is, mit kell tenni baj esetén - és pont ezek a biztonsági elemek hiányoztak a Miniszterelnöki Hivatal és a tűzijátékot szervező cég szerződéséből.

A jelentésben egy új meteorlógiai törvény megalkotását is javasolták, amellyel az Országos meteorológiai szolgálat döntési helyzetbe kerülne.


Már levonták a konzekvenciákat

Danks Emese kormányszóvivő a jelentés megállapításaira reagálva elmondta: egyes szakmai kérdésekben más az álláspontjuk.

"Azzal nem nagyon értünk egyet, hogy 14 perccel a tűzijáték kezdete előtt komoly eredménnyel a rendőrség el tudta volna küldeni a milliós tömeget." - mondta Danks Emese.

Más ellenvéleményt nem árult el a kormányszóvivő. Danks Emese hangsúlyozta: a korábban a miniszterelnök által kezdeményezett vizsgálat után a jogi és személyi konzekvenciákat levonták.

A jelentésre 60 napon belül reagálnak, az állami szervek és a fővárosi önkormányzat közösen.


A károsultak pert fontolgatnak

Hantos Ádám, a viharban megsérült emberek jogi képviselője az InfoRádióban elmondta: ismét egyeztetést kezdeményez az illetékesekkel ügyfelei kártérítéséről. Mint mondta: ha a kormányzati szervek részéről nem lát hajlandóságot a tárgyalásra, még az idén a bírósághoz fordul.

Az ügyvéd többek között egy fiatal lányt is képvisel, aki gerinctörést szenvedett, ezért deréktól lefelé megsérült. Ügyfelei között vannak olyanok, akik fejsérülést szenvedtek, és olyanok is, akiknek a végtagjuk tört el.

Õk összesen 80-100 millió forintot követelnek az államtól. Erről ügyvédjük már egyszer kezdeményezett tárgyalást a Miniszterelnöki Hivatallal, de akkor elutasították a kérését. Most azonban az ombudsmani jelentés tükrében ismét megpróbálja felvenni a kapcsolatot a hivatallal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×