eur:
395.45
usd:
365.52
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Fodor: valóban megszorító költségvetés lesz a jövő évi

Nem közeledtek az álláspontok egymáshoz az országgyűlésben a jövő évi költségvetés általános vitájának harmadik, záró napján sem. Fodor Gábor kijelentette: a jövő évi, az igazmondás költségvetése lesz, ami jelentős lépést tesz a hiánycsökkentés felé. Az SZDSZ ügyvivője elismerte ugyanakkor, hogy a jövő évi büdzsé valóban megszorító költségvetés lesz.

Fodor Gábor felszólalásában igen kritikus volt a kormányoldallal. Elismerte, hogy a jövő évi büdzsé inkább a bevételeket növeli, mint hogy a kiadásokat csökkentené. Ez valóban megszorító költségvetés - fogalmazott a politikus, rámutatva arra, hogy pártja elhibázottan ragaszkodott az adócsökkentés programjához.

A szabad demokrata politikus Orbán Viktor, a Fidesz elnökének csütörtöki beszédére reagálva ugyanakkor azt mondta: nem lesz megélhetési válság Magyarországon.

Fodor Gábor hangsúlyozta: igaz, hogy jövőre 4 százalékkal csökken a bérek és nyugdíjak reálértéke, de azok az elmúlt három évben 30 százalékkal nőttek.

Az SZDSZ ügyvivője szerint a Fidesz állításával szemben nem pénzbehajtás lesz a jövő évi büdzsé. Úgy vélte: a legnagyobb ellenzéki párt népszavazási kérelmének az a célja, hogy megbénítsa a kormányzást.

Benne vannak az uniós források, vagy sem?

Becsey Zsolt, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt mondta: a reformok elindításával nem lehet elkendőzni, hogy a kormányzat tönkretette a költségvetést. A néppárti képviselő hozzátette: úgy látja, hogy jobban kellene koncentrálni a munkahelyteremtésre és a családpolitika támogatására.

Egy másik néppárti képviselő, Surján László az uniós források részletezését hiányolta a költségvetésből, és azt sürgette, hogy a kormánytagok vállaljanak fegyelmi és anyagi felelősséget a büdzséért.

Veres János pénzügyminiszter erre válaszolva arra kérte az EP-képviselőt, hogy olvassa el a költségvetést, mert az uniós források igenis benne vannak.

Személyeskedés, gúny, megvetés

Az MDF-es Hock Zoltán és Csáky András, valamint a KDNP-s Puskás Tivadar is leszögezte: pártjaik, a Fideszhez hasonlóan nem szavazzák meg a költségvetést.

Az SZDSZ-es Béki Gabriella azt kérte az ellenzéktől, hogy ne csak szemezgessen a tervezetből, hanem a koncepciót keresse meg benne.

Ezt követően számos részletkérdésben folyt szópárbaj, amelyből nem hiányzott a személyeskedés, a gúny és a megvetés sem.

Egy jellemző mondat a vitából: egy képviselő beszédében kijelentette, hogy nem a szembenállásnak van itt az ideje, mire a másik oldalról valaki közbeszólt: dehogynem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×