eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

SZDSZ: szatellit szervezet vagy liberális középpárt?

Liberális középpárttá alakítással lehetne csak kivezetni az SZDSZ-t a jelenlegi 5 százalék körüli népszerűségéből - véli Csizmadia Ervin politológus. A kisebbik kormányzópárt jövő tavasszal elnököt választ, a kérdés, hogy az új elnök a reform útjára lép-e.

1998 óta rendre öt-hat százalékos választási eredményt produkál az SZDSZ. Az idei parlamenti és önkormányzati választások utáni kutatásokból, és a Medián legutóbbi felméréséből is kitűnik, a szabad demokraták - az MDF-fel együtt - 5 százalékon állnak. Annak ellenére, hogy Magyarország lakosságának 20 százaléka liberálisnak vallja magát.

"A parlamenti küszöb körüli népszerűségből évek óta kitörni nem tudó SZDSZ előtt két út áll" - mondta az InfoRádiónak Csizmadia Ervin. A politológus szerint vagy szatelitpárt marad az MSZP mellett, vagy liberális középpárttá válik. A szakértő úgy látja: ez a jövő tavaszi pártelnök-választás igazi tétje.

"Magyarországon a liberalizmusnak, a liberális értékrendnek lehetséges-e egy másfajta pártként való megjelenése? Ilyen szempontból szerintem akkor van értelme az elnökjelöltek versengésének, ha bármelyik elnökjelölt programjában valóban megcsillan annak a lehetősége, hogy kiemeli az SZDSZ-t ebből a parlamenti küszöb körüli értékből" - fogalmazott Csizmadia Ervin.

Alternatív hangok

A kisebbik kormánypárton belül egyre gyakrabban hallani a pártvezetéssel ellentétes véleményeket. Legutóbb a budapesti rendőr-főkapitány nyugdíjazásával kapcsolatban hangzottak el alternatív SZDSZ-es vélemények.

Míg a márciusban feltehetően leköszönő Kuncze Gábor és az állítólagos elnökaspiráns gazdasági és közlekedési miniszter marasztalni akarta Gergényi Pétert, Fodor Gábor a nyugdíjazás mellett érvelt.

Utóbbi az InfoRádiónak elmondta: még nem döntötte el, hogy indul-e az SZDSZ elnöki posztjáért. Kérdés persze, hogy Fodor Gábor hogyan tudna együttműködni Gyurcsány Ferenccel, aki időközben az MSZP elnöki székére is pályázik.

"Szerintem biztosan együtt tudnánk működni. Én nem vagyok az a típusú ember, akivel nehéz. Az más kérdés, hogy azt gondolom magamról, hogy elég következetesen ragaszkodom az elveimhez, és ez sok konfliktust is okozott nekem az életben. Ez így van rendjén. Szerintem a miniszterelnök is olyan, akivel meg lehet találni a közös hangot, neki is megvannak a sajátosságai" - jelentette ki Fodor Gábor ügyvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×