eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Magyar-román csúcs: áttörés nélkül

A Budapesten rendezett második magyar-román együttes kormányülésen tíz megállapodást is aláírtak a két kabinet tagjai, ám az évek óta húzódó vitás kérdések egyikében sem történt érdemi előrelépés.

Az aláírt magyar-román megállapodások legnagyobb része közös terület- és infrastruktúrafejlesztést jelent majd, ám ami leginkább érinti a hétköznapokat, az a vasúti és közúti határforgalom gyorsításáról szóló két egyezmény.

Ha ezek megvalósulnak, akkor a határon már nem kell egy órát vesztegelniük a vonatoknak és a közúti átkelőknél is csak egy helyen kell majd megállni.

Mindkét miniszterelnök többször beszélt arról a nehéz történelmi örökségről, amely a két ország kapcsolatait terheli, és ennek az örökségnek mai napig élő, vagy inkább ismét feléledt kérdése a Székelyföld autonómiája.

"A székely tartomány autonómiája kérdésében miniszterelnökként nagyon világosak kifejeztem az álláspontomat: a helyi autonómiát támogatom, és ezt a nézetet osztja kormányom legtöbb tagja. De nem tervezünk helyi autonómiát biztosítani nemzetiségi alapon" - mondta Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc a találkozón többször utalt Románia közelgő uniós tagságára, ám a románokat leginkább érdeklő kérdésben - a munkavállalás ügyében - nem ígért azonnali és teljes nyitást.

A verespataki, ciántechnológiás nyíltszíni aranybánya ügyében - amely immár sokadszor szerepelt a két fél találkozóinak napirendjén - a román miniszterelnök újra ígéretet tett arra, hogy csak biztonságos beruházást engedélyeznek.

"A román kormány nevében szeretném aláhúzni, hogy ez a beruházás csak akkor valósul meg, ha egyáltalán eljutunk a megvalósításig, ha minden nemzetközi és európai uniós környezetvédelmi előírásnak megfelel" - jelentette ki a román kormányfő.

A Szépművészeti Múzeumban tartott kormányülés miatt a Hősök tere kora reggeltől déli egy óráig le volt zárva, így az ebédre egy autóban távozó miniszterelnököket hangos dudakoncert kísérte, de ez aligha szólhatott a román-magyar kapcsolatoknak.

A magyar miniszterelnök este otthonában vacsorára látta vendégül a román kormányfőt.

{{keretes_cim}}

A Fidesz szerint a kormánynak egyetlen érdemi kérdésben sem sikerült megállapodnia Romániával a csütörtöki magyar-román kormányülésen - mondta Németh Zsolt.

A külügyi bizottság fideszes elnöke szerint még érdemi elmozdulásra sem került sor a fontos kérdésekben, hiszen a kormány nem tudott előrelépést elérni a romániai kisebbségi törvény és az erdélyi magyarság területi autonómiája ügyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×