eur:
389.28
usd:
361.42
bux:
68433.52
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány egyelőre nem tárgyal Ficóval

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyelőre nem akar négyszemközt tárgyalni szlovák kollégájával.

A visegrádi országok csúcstalálkozója utáni tájékoztatón mindenki konstruktívnak és barátinak értékelte a tárgyalásokat, kisebb nézetkülönbség alakult ki azonban a magyar és a szlovák kormányfő között a kétoldalú tárgyalások ügyében.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: azért nem tárgyalt négyszemközt pozsonyi kollégájával, mert úgy érzi, hogy egyelőre kicsi az esély a megegyezésre a szlovákiai magyarellenes incidensek kérdésében.

A magyar kormányfő emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában szélsőséges, nacionalista pártok vannak a kormányban. Hozzátette: időre és további munkára van szükség.

A szlovák miniszterelnök nem érti

Robert Fico szlovák miniszterelnök erre reagálva azt mondta: nem érti a magyar fél kifogásait, hiszen Szlovákia elég stabil ország, szociáldemokrata programot hajt végre, és minden Budapest által kifogásolt esetet kivizsgáltak.

A szlovák kormányfő megjegyezte: most hallja először a kétoldalú találkozó elhalasztásának okait.

Robert Fico hangsúlyozta: Pozsony bármikor kész tárgyalni Budapesttel, mert úgy vélik, hogy meg lehet beszélni a felmerült problémákat.

V4: a legfontosabb feladat a schengeni csatlakozás

A V4-ek visegrádi csúcstalálkozóján Szlovákia vette át Magyarországtól az elnöki tisztséget az elkövetkező egy évre.

A miniszterelnökök a legfontosabb feladatnak azt nevezték, hogy az új uniós tagállamok jövő év októberében csatlakozhassanak a schengeni adatellenőrzési rendszerhez. Ez politikai, nem pedig technikaii kérdés - hangoztatták a V4-ek kormányfői.

Gyurcsányt tüntetők várták

Gyurcsány Ferencet kormányellenes tüntetők várták a V4-ek csúcstalálkozójának helyszínén.

Az Árpád-sávos zászlókkal, magyar és angol nyelvű transzparensekkel felszerelkezett néhány tucat demonstráló kitartott a megbeszélések végéig, így a négy miniszterelnök füttykoncert mellett hagyhatta el az egykori királyi palotát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×