eur:
389.26
usd:
361.43
bux:
68381.43
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"A lakosság tűrőképességét már nem lehet jobban próbára tenni"

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a 2008-tól bevezetendő általános ingatlanadóra a közteherviselés igazságosabbá tétele érdekében van szükség. Az Ingatlanosok Magyarországi Érdekképviseletének egyesületi elnöke szerint ugyanakkor egy ilyen adó leginkább az átlagos jövedelműeket sújtaná. A lakosság tűrőképességét már nem lehet jobban próbára tenni - vélekedett Mireisz Tibor.

"Nem lehet visszameni a mátyási tizedekhez, ilyen szinten már nem lehet a lakosság tűrőképességét próbára tenni" - hangsúlyozta az Ingatlanosok Magyarországi Érdekképviseletének egyesületi elnöke, hozzátéve: a kormányzat terveiről annyit tudnak csak ők is, mint a lakosság, hiszen a szakmát külön nem tájékoztatták.

Arra a pénzügyminisztériumi indoklásra, miszerint az ingatlanadóra "azért van szükség, mert az igazságosság megköveteli, hogy a vagyonnal rendelkezők ne csupán - olykor csak részben - látható jövedelmük, hanem tényleges vagyoni helyzetük alapján is hozzájáruljanak a közterhekhez", Mireisz Tibor úgy reagált: "ez egy nagyon szép csemegemondat."

Az érdekképviseleti szervezet vezetője szerint csak illúzió az, hogy az ingatlanadó bevezetésével a jobb pénzügyi helyzetbe került emberek fognak több adót fizetni. Mireisz Tibor azt mondja: ez az adó akkor ér majd csak valamit, ha azt minden ingatlanra kivetik.

Ha ez megtörténik, akkor a legsúlyosabban az átlagos jövedelemmel és átlagos ingatlanokkal rendelkezőket fogja érinteni az adófajta.

Annak kapcsán, hogy a pénzügyminisztériumi közlemény úgy fogalmaz: "a kormány 2008-tól az átlagos értéket meghaladó lakó- és üdülő ingatlanra, a vagyon nagysága szerint differenciált mértékben" vezeti be az ingatlanadót, Mireisz Tibor megjegyezte: kérdés, mit jelent az "átlagos".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×