eur:
389.74
usd:
362.84
bux:
68036.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lendvai: Orbán a demokráciának adott ultimátumot

Az MSZP szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a parlamenti demokráciának adott ultimátumot - mondta a párt parlamenti frakcióvezetője. A legnagyobb ellenzéki párt szóvivője közölte: az államfő szavai világosak.

Orbán Viktor téved, ha azt hiszi, hogy a parlamentet ultimátumokkal lehet befolyásolni és irányítani. Téved, ha utcai megmozdulásokkal akarja zsarolni a magyar parlamentet - közölte Lendvai Ildikó.

A Fidesz elnöke hétfőn felszólította az MSZP-t, hogy 72 órán belül menessze a miniszterelnököt, majd közölte: azt várják az szocialistáktól és az SZDSZ-től, hogy bizalmi szavazás helyett konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be.

Amennyiben csütörtökön 13 óráig nem történik meg az első döntő lépés a miniszterelnök menesztése érdekében, akkor a Fidesz péntek délutánra a Kossuth térre hívja az embereket.

Orbán Viktor világossá tette: nem csak egy gyűlésről van szó, hanem egy folyamatról, amely pénteken kezdődik.

Ez így fog folytatódni, amíg nem megy a miniszterelnök - tette hozzá

Lendvai Ildikó szerint a cél világos, "Orbán Viktor sem kertelt": előrehozott választásokat akar, és azt kívánja, hogy "az előrehozott választásokhoz, az ország politikai stabilitásának földúlásához vezető utat mi kövezzük ki neki. Nem fogjuk".

Hozzátette: bizalmatlansági indítványt annak kell benyújtania, aki bizalmatlan, ezért azt javasolja a Fidesz elnökének, nyújtson be konstruktív bizalmatlansági indítványt.

"Mi akadályozza meg Orbán Viktort, hogy beadja pártjával és képviselőinek egy részével ezt a bizalmatlansági indítványt?" - kérdezte, megjegyezve, hogy az indítvány benyújtáshoz csak a képviselők egyötödének aláírására van szükség.

A frakcióvezető közölte: a konstruktív bizalmatlansági indítványhoz egy miniszterelnök-jelölt és az indítványt támogató parlamenti többség kell.

Egy dolgot "a józan ész és a felelősség követel", a kormányprogramot - fűzte hozzá.

Mint mondta, a Fidesz elnökének a három feltétel közül csak egy van meg, a miniszterelnök-jelölt.

Lendvai Ildikó arra a kérte az ellenzéki pártelnököt, adjon be konstruktív bizalmatlansági indítványt, jelölje meg a miniszterelnök-jelöltet, és ismertesse programját, amelyet már régóta várnak. Hozzátette: az indítványról készek vitatkozni és szavazni róla.

Mint mondta, a szocialista párt él azzal a mandátummal, amellyel a választók a törvényes parlamenti választáson felruházták.

"Ezzel a mandátummal élve fog bizalmat szavazni a kormányprogram végrehajtásának és a miniszterelnöknek" - hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó elmondta: arra számít, hogy az elnökség hétfő délutáni és a frakció keddi ülésén is egyhangúan támogatják majd Gyurcsány Ferencet.

Elmondta: a parlamenti döntéseket úgy készítik elő, hogy előbb kérik a frakció szavazását az állásfoglalásról.

Ugyanakkor egy másik kérdésre azt mondta: nem nevezné előzetes bizalmi szavazásnak a frakció keddi döntését, mivel a frakció már elfogadott egy állásfoglalást a miniszterelnökkel és a programjával kapcsolatban.

"Tartozunk (...) köztársasági elnök úr tisztségének és méltóságának azzal, hogy ha ő azt mondta: a döntés kulcsa a parlamenti többség kezében van, akkor mi használjuk ezt a kulcsot" - fogalmazott.

Közölte: utcai tüntetésekkel a parlamentet fölülírni csak nagyon konszolidálatlan országokban szokás.

Szijjártó: az államfő szavai világosak

"Lendvai Ildikónak, mint az egyik parlamenti frakció vezetőjének illene odafigyelni a köztársasági elnök tegnapi szavaira, mert azok tiszta, világos, egyértelmű szavak voltak. A köztársasági elnök világosan elmondta, hogy az Országgyűlés dönt a miniszterelnök személyéről, és az Országgyűlés képes arra, hogy helyreállítsa a szükséges társadalmi bizalmat" - fogalmazott a Fidesz szóvivője.

Szijjártó Péter hozzátette: a megoldás kulcsa a parlamenti többség kezében van, és "ezt illene értenie a legnagyobb parlamenti frakció vezetőjének".

A Fidesz a köztársasági elnök szavait iránymutatásnak fogja fel - monda a szóvivő.

Közölte: kizárólag az MSZP és az SZDSZ felelőssége a helyzet megoldása, kizárólag az MSZP felelőssége az, ha az országban tovább mélyül a már úgyis "mély politikai, erkölcsi, morális, gazdasági, pénzügyi válság".

Szijjártó Péter elmondta: a Fidesz reméli, hogy az MSZP 72 órán belül meneszti Gyurcsány Ferencet, aki beismerte, hogy a kormány politikájáról vasárnap véleményt mondtak az emberek.

"Korábban Gyurcsány Ferenc azt üzente az embereknek, hogy a megszorításoktól nem kell félni, mert nem fognak fájni. Tegnap az emberek egészen világosan visszaüzentek. Ez az üzenet úgy szól: kedves Gyurcsány Ferenc, a hatalom elvesztésétől nem kell félni, mert nem fog fájni" - fogalmazott a politikus.

Arra a kérdésre, hogy a pénteki parlamenti ülésre elmegy-e a Fidesz, Szijjártó Péter azt mondta: a 72 órás idő méltányosan hosszú idő ahhoz, hogy a szocialista párt elvégezze azt a munkát, amelyet a népakarat alapján el kell, hogy végezzen. Hozzátette: csütörtökön 13 óra után ki fog derülni, hogy mi történik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×