eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Sugárút nincs, kutyapiszok van

Felújításra váró műemlék bérházak közötti foghíjtelkeken épülő modern, de középszerű társasházak - egyre inkább ez a kép uralja az egyik legrégebbi pesti kerületet. Bontani és újat építeni, vagy megőrizni és felújítani? - ez a vita uralta leginkább az Erzsébetvárosban az elmúlt önkormányzati ciklust. Az InfoRádió ma esti választási vitaműsorában a jelöltek közül az MSZP és a Fidesz VII. kerületi polgármester-jelöltje lesz a vendég.

A VII. kerület 1873-ban, a városegyesítéskor jött létre, de nevét csak nyolc évvel később kapta. Mivel a Felső-Külváros (akkor már egy évszázada Terézváros) túl nagy és túlságosan népes volt, kettéosztották. A Király utcától északra továbbra is Terézváros néven a VI., attól délre Erzsébetvárosként Budapest VII. kerülete jött létre. A városrészt ma 60 ezren lakják.

A kerület az elmúlt három ciklusban szocialista vezetésű volt, a posztot legutóbb Hunvald György töltötte be. A polgármester neve az elmúlt négy évben legtöbbször a különböző műemlék jellegű háztömbök bontásával, vagy éppen felújításával kapcsolatban jelent meg.

A régi zsidónegyedként ismert Belső-Erzsébetváros épületeinek megőrzéséért egy civil szervezet, az Óvás! Egyesület indított kampányt. A harc azzal végződött, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 51 házat műemléknek nyilvánított, mielőtt lebonthatták őket.

Ezzel keresztülhúzta a kerület vezetésének azt a régi álmát, hogy a régi városrészen keresztül egy sugárirányú széles sétányt nyissanak. Hamarosan valóra válik viszont egy másik régi terv: műemléki felújítással elkészülhet a Gozsdu-udvar hosszú passzázsa.

A sok felújításra váró műemlék bérház árnyékában egy egyedülálló jelenség is feltűnt az elmúlt években: az Erzsébetvárosban és a szomszédos Terézvárosban kivirágzott a romkocsmák kultúrája. A számos kulturális eseményt is rendező szórakozóhelyek vendégeinek zaja azonban sok lakossági panaszt is eredményezett.

Egy közvélemény-kutatás szerint mégsem a zaj, hanem a kosz és a kutyapiszok az, ami a legjobban zavarja az erzsébetvárosiakat. Az előbbit a kerület több száz csikkgyűjtő láda felszerelésével, az utóbbit pedig az úgynevezett kutyachip-programmal próbálta meg orvosolni.

Máig tartó hullámokat vert fel az a kerületi kezdeményezés, amelynek keretében középső karfákat szereltek fel több köztéri padra, hogy ezzel a nem túl elegáns módszerrel akadályozzák meg a hajléktalanok padon heverészését. Legutóbb egy szociálisan érzékeny fiatalokból álló csoport azt helyezte kilátásba, hogy lefűrészelik hajléktalanokat megalázó eszközt.

Hunvald György, az MSZP-SZDSZ és Kecskés Gusztáv, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjének vitája ma este kilenckor, az InfoRádió választási vitaműsorában hallhatják élőben.

Az Országos Választási Iroda honlapja szerint rajtuk kívül még Varga Tibor indul a polgármesteri címért a MIÉP-Jobbik támogatásával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×