eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Megismételhetik a budapesti választást a Kossuth téri tüntetés miatt?

Valószínűleg kampánycsend-sértésnek minősül, ha a Kossuth téren péntek éjfél után is folytatódik a tüntetés - mondta az InfoRádió kérdésére az Országos Választási Bizottság elnöke. Szigeti Péter szerint a bizottság előzetesen nem tehet semmit.

A választás lebonyolításáért felelős szervezetek nem foglalkoznak előre a Kossuth téri tüntetéssel.

A demonstráció szervezői bejelentették: a péntek éjféltől életbe lépő kampánycsend után is politikai rendezvényként folytatódik az immár másfél hete tartó tüntetés.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csak utólag, bejelentés alapján dönthet a kampánycsend megsértéséről - mondta az InfoRádió kérdésére Szigeti Péter, a testület elnöke.

Az OVB elnöke hozzátette: egy politikai tüntetés valószínűleg nagyon kevéssé értékelhető akként, hogy nem befolyásolja a választások eredményét, de ez csak feltételezés, ezt a területileg illetékes választási bizottságnak kell megítélnie.

Szigeti Péter közölte: a kampánycsend megsértésének legsúlyosabb következménye a választás megismétlése, erre azonban nagyon ritkán kerül sor önkormányzati választás idején.

A testület elnöke hozzátette: eddig több tucat bejelentés érkezett az OVB-hez különböző vélt jogsértésekről.

Budapesten kapják a legtöbb szavazólapot

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője a kampány utolsó napján elmondta: összesen 88.700 jelölt indul az önkormányzati választásokon, ebből 16 ezren a kisebbségi önkormányzati helyekre aspirálnak.

A megyei jogú városokban két szavazólapot kapnak a voksolók, egy polgármester és egy képviselőtestületi tag megválasztására szavazhatnak az állampolgárok.

A tízezer lakos fölötti - de nem megyei jogú város - települések szavazóköreiben az emberek kapnak polgármesteri szavazólapot, képviselőtestületi tagra vonatkozó szavazólapot, és megyei közgyűlési tagra vonatkozó listás szavazólapot.

A fővárosban kerületi polgármesterre, kerületi önkormányzati képviselőre, főpolgármesterre és fővárosi közgyűlési listára is lehet szavazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×