eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Kevesebb szülőotthon, több híd

Újpesten a következő ciklusban átadnak egy új hidat, és talán elkezdik előkészíteni a következőt is a hozzá tartozó új körúttal együtt. Az utóbbi beruházással kapcsolatban a kerületnek vannak még problémái. Az InfoRádió csütörtök esti választási műsorában a kerületi polgármesterjelöltek közül a Fidesz és az MSZP jelöltje lesz a vendég.

Újpest újkori története az 1830-as években indult, amikor szőlőművelők telepedtek le a területén. Hamarosan hegyközség alakult ki, majd 1840-ben már önálló község működött itt.

A nagyközségből 1907-ben lett város, amelyet 1950-ben kebelezett be Budapest. A kerületen belül 1983-ban kezdték el kialakítani a káposztásmegyeri lakótelep-várost. Újpesten jelenleg mintegy 130 ezren laknak. Az önkormányzatot a rendszerváltás óta Derce Tamás polgármester vezeti.

A legutóbbi hetekben keletkezett a kerület egyik aktuális problémája, a fővárosi önkormányzat ugyanis egy gyermekszakrendelő és egy szülőotthon bezárását, és más egészségügyi részintézmények átköltöztetését tervezi racionalizálási okokból.

A kerület több fórumon tiltakozott a terv ellen, de mást nem nagyon tehet, mert az intézmények a főváros kezelésében vannak. Szintén nemrégiben folytatták le az a zajvizsgálatot, amely szerint a Sziget fesztivál zaja több ponton meglehetősen zavarja a Duna közelében álló panelházak lakóit.

Mivel azonban az újpesti önkormányzat egy birtokháborítási pert már elbukott a rendezvény szervezőivel szemben, most várhatóan tárgyalásos úton kell rendezni a problémát. Saját hatáskörben egyébként a kerület elég szigorú csendrendeletet alkotott, amely szerint legfeljebb este nyolc óráig lehet például falat fúrni a lakóházakban, este tíz után pedig már a porszívót sem lehet bekapcsolni.

Újpest az új hidak tekintetében szerencsés helyzetben van: már épül az északi M0-ás híd, amelyhez egy jó levezető úthálózatot sikerült kialkudnia a kerületnek. Budapest következő hídja is Újpestnél épül, az 5-6 éven belül megépítendő Aquincumi híddal és a hídfőjétől induló Körvasútsori körúttal azonban még nincs kibékülve a kerület.

Újpest vezetésének korábbi véleménye szerint ugyanis a hidat és a körút M3-as autópályáig tartó szakaszát egyidőben kell megápíteni, mert különben az Árpád út és a Váci út nem bírja el a forgalomnövekedést. Csakhogy a Körvasútsori körút újpesti nyomvonalával több gond is van, nagyon közel esik például hozzá három tízemeletes ház is, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

A hídnál is régebbi ígéret a 3-as metró Káposztásmegyerig tartó meghosszabbítása, a jelenlegi villamosjárat ugyanis nem elégíti ki teljesen az igényeket. Ennek a beruházásnak a megvalósításására azonban jelenleg nem sok remény van.

Gergely Zoltán, az MSZP-SZDSZ és Wintermantel Zsolt a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltjének vitáját csütörtök este 9 órakor hallhatják élőben. Az Országos Választási Iroda honlapja szerint rajtuk kívül még Derce Tamás indul a polgármesteri címért a kerületben az Újpestért Egyesület támogatásával. Õ nem fogadta el az InfoRádió meghívását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×