eur:
390.75
usd:
359.84
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Ahova a vaddisznó inni jár

A XII. önkormányzat az elmúlt négy évben sorozatban szállította az országos sajtónak a botránytémákat, a kerületieket azonban inkább a rossz minőségű útfelújítás, a kevés csatorna, vagy a zöldterületeken található szemét bosszantotta.

A XII. kerület erdőinek egy részét 1873-ban és 1930-ban csatolták a fővároshoz. Itt található Budapest legtöbb magaslata, ezért a 18 városrészt együttesen Hegyvidéknek is nevezik.

A Hegyvidék legősibb településrésze a Svábhegy, amely az 1686-os budai ostrom idején kapta a nevét, itt állomásozott ugyanis a sváb tüzérek egy nagy ütege. A kerület az 1800-as évek végétől kezdett benépesedni, mára körülbelül 70 ezren lakják. Az önkormányzatot az elmúlt két ciklusban a fideszes Mitnyan György vezette.

Főleg a polgármester nevéhez köthető több, nagy sajtóérdeklődést kiváltó vita: a dress code néven ismertté vált hivatali öltözködési ajánlásról még a nagy külföldi hírügynökségek is beszámoltak színes rovataikban, a fővárosi hozzájárulás nélkül épített Turul-szobor pedig a hazai médiában kapott nagy figyelmet.
A Turullal egy időben és szintén engedély nélkül felállított holokauszt emlékmű már kevesebb érdeklődést váltott ki. Egyelőre mindkét emlékhely sorsa bizonytalan, lehet, hogy mindkettőt le kell bontani.

A kerületi lakosok, főleg a Városmajori utcaiak szemét a szobornál sokkal inkább szúrta az út felújításának minősége: a munka lassan és kifogásolható minőségben készült el tavaly, az új burkolatot idén pedig már több helyen felbontották.

Az itteni zöldterület sem örvend jó hírnévnek, a városmajori parkot többek szerint be kellene keríteni a közbiztonság javításának érdekében. A fővárosi átlagtól elmarad a kerület csatornázottsága is.

A Hegyvidék sok erdős területe miatt a budapesti turisták egyik kedvenc kirándulóhelye. Nyáron azonban gyakran találkozhatnak a túrázók különböző szemétdombokkal a pilisi parkerdőben, sőt a kánikula idején gyakran kimerészkednek az erdőkből a szomjas vaddisznók is az öntözött városszéli kertekbe.

Télen a szánkózók és síelők keverednek vitába a Normafa lejtőin. A téli sportokra alkalmas helyeken egy-egy hóban gazdag hétvégén hatalmas a káosz, és gyakori az ebből adódó baleset is. Ez utóbbi ügyben a kerületnek csak javaslattételi joga van, amivel élt is már néhányszor, mindhiába. Jó hír a kirándulóknak viszont, hogy az elmúlt négy évben két kilátó is megújult: a János-hegyi Erzsébet- és a Nagykopaszon álló Csergezán Pál-torony.

Az Országos Választási Iroda honlapja szerint a kerületben Pokorni Zoltán a Fidesz és a KDNP, Élő Norbert az MSZP és Ungár Klára az SZDSZ jelöltjeként indul a polgármesteri címért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×