eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Ahol az M0-ás osztja meg az embereket

A XVI. kerület lakóit és politikusait az elmúlt években az M0-ás építése osztotta meg: volt aki átokként, volt aki áldásként ítélte meg a körgyűrű szóban forgó szakaszát. A városrész problémáit ma már a kertvárosi jelleg határozza meg. Az InfoRádió kedd esti választási vitaműsorában az MSZP és a Fidesz, és a Polgármesterklub kerületi polgármester-jelöltje lesz a vendég.

A négy nagyközséget, Cinkotát, Rákosszentmihályt, Mátyásföldet és Sashalmot 1950-ben egyesítették, és mint a főváros XVI. kerületét Budapesthez csatolták. A városrész fejlődését a kerületté válás után a mátyásföldi Ikarus gyár határozta meg, valamint az, hogy 1956-ban itt kapott helyet a Szovjetunió Déli Hadseregcsoport Főparancsnoksága.

A rendszerváltástól a kerület kertvárosi jellege erősödött, sokan költöztek ide a belvárosi részekből. A XVI. kerületben jelenleg 70 ezren laknak. A helyi önkormányzatot az elmúlt két ciklusban a szocialista Szabó Lajos Mátyás vezette.

Az utóbbi években legnagyobb figyelem az M0-ás elleni lakossági tiltakozást övezte. Az M3-as és az M5-ös autópályát összekötő szakasz valódi dilemmát jelent a kerületnek, hiszen megépülésével egyrészt felszabadul a városrész a rázúduló forgalomtól, az úthoz közel eső árpádföldi kertvárosi részeknek viszont kijut az autóúttal járó zajból és füstből. A tiltakozást végül a bíróság elutasította, az M0 jelenleg gőzerővel épül az érintett részen.

A kerület kertvárosi jellegéből adódó másik probléma, hogy még mindig található számos burkolatlan földút. A csatornázottság megoldottnak tekinthető, de szélsőséges helyzetekben - például erős esőzések idején - a csatornarendszer nem mindig tudja elvezetni a felgyűlő csapadékot.

A XVI. kerület fő tömegközlekedési eszköze a HÉV. A lakosok élénk figyelemmel követték azt a vitát, amely arról szólt, hogy a 2-es metró a jövőben az Örs vezér térnél feljöjjön a föld alól és folyamatosan továbbhaladva folytassa útját a HÉV vonalán.

A vita végül azzal dőlt el, hogy a 2-es metró következő években megvásárolandó új szerelvényei nem tudnak közlekedni a felsővezetékkel ellátott HÉV-vonalon. Ezzel a fejlesztési remények is a ködbe vesztek.

A volt szovjet főparancsnokság nyomai is lassan eltűnnek: sajtóhírek szerint az önkormányzat kultúrparkot épít uszodával, teniszklubbal az egykor szebb napokat látott Erzsébet-ligeti területen.

Az InfoRádió kedd esti választási vitaműsorának vendége Vidorné Szabó Györgyi, az MSZP-SZDSZ, Kovács Péter, a Fidesz-MDF-MIÉP-Vállalkozók Pártja, és Szabó Lajos Mátyás, a Polgármesterklub polgármester-jelöltje lesz. Az Országos Választási Iroda honlapja szerint rajtuk kívül még a független Hargitai István indul a polgármesteri címért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×