eur:
390.75
usd:
359.84
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Ahol a műanyag tehén borzolta a kedélyeket

Budapest legkisebb és egyik legrégebbi kerülete, Belváros-Lipótváros évek óta a lakosság elvándorlása ellen küzd. Az óriási autóforgalom inkább az irodaházak üzemeltetőinek kedvez, a kevés sétálóutca, park nem elég a lakosoknak. Az InfoRádió ma esti választási vitaműsorában a Fidesz és az MSZP V. kerületi polgármester-jelöltje lesz a vendég.

A régi Pest a XI. század elején keletkezett, fejlődésének csúcspontját Mátyás király alatt érte el. A török hódoltság után létesült sorra a városfalon kívül Teréz-, József-, és Lipótváros, és ennek következménye lett később a városfal lebontása, illetve a Belváros elnevezés használata. 1873-ban született meg Budapest Pest, Buda és Óbuda egyesítésével.

Ma Belváros-Lipótváros Budapest legkisebb kerülete, lakosainak száma nem éri el a 30 ezret. Ugyanakkor itt található az ország politikai, üzleti és turisztikai központja, ahol naponta 400 ezer ember fordul meg.

Az V. kerület elsődleges problémája a lakosság elvándorlása, a lakások irodává alakítása. Nagyon kevés sétány, park, szökőkút található a kerületben, ellenben a Cityn halad át az ország kelet-nyugati forgalmának jelentős része.

Nem csoda, hogy ilyen körülmények között a kisebb üzletek sem maradnak, a Kossuth Lajos utca kirakatainak jelentős része üresen áll. A kis utcák tele vannak parkoló autókkal, a kerületi mélygarázs-programot pedig hátráltatja, hogy a veszteséges Szent István téri mélygarázzsal sok a probléma.

A megmaradt lakókat nemcsak a forgalom, hanem a szabadtéri szórakozóhelyek zaja is zavarja.

A Belváros egyik legnagyobb sajtófigyelmet kapott eseménye az volt az elmúlt ciklusban, amikor hosszas huzavona után kényszerbontást rendelteltek el egy Belgrád rakparti épület felső két emeletére, amelyet egy környékbeli melegbár tulajdonosa szeretett volna hasznosítani - engedély nélkül.

Számos vitát váltottak ki a szabadtéri rendezvények, vásárok is. Emlékezetes, amikor a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal "matrjoska-fesztiválnak" minősítette a női mellekkel díszített pólók, alsónadrágok árusítását. Idén pedig egy olvadó tehén plasztikája borzolta a kedélyeket, amelynek hátsó fele a Szent István Bazilika felé meredt.

A problémák megoldását gyakran hátráltatta, hogy az V. kerületi önkormányzat az ország egyik legmegosztottabb testülete.

A kerületben 2002-ben a szocialista Steiner Pál váltotta fel a korábbi jobboldali vezetést.

Az első, viszonylag békés két év után a viszony a két egyenlő nagyságú oldal között elmérgesedett, ami nehézzé tette a kerület vezetését. Tavaly év végén például az ideiglenes többséget szerzett jobboldal megvonta a polgármester hatásköreit, amelyre a baloldal egy jobboldali képviselő átcsábításával válaszolt.

Rogán Antal, a Fidesz-KDNP és Steiner Pál, az MSZP-SZDSZ polgármester-jelöltjének a vitáját ma este kilenckor, választási vitaműsorunkban hallhatják élőben. Az Országos Választási Iroda honlapja szerint rajtuk kívül még Almássy Kornél indul a polgármesteri címért az MDF támogatásával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×