eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

A nemzetközi vásárok és a legfélelmetesebb aluljáró otthona

A kőbányai önkormányzatnak számos zavaros ügyön kellett túltennie magát az elmúlt ciklusban. A lakosságot viszont inkább a repülőgépek zaja és a nagy forgalom zavarja, valamint az, hogy a kerületben található a legfélelmetesebb hírű aluljáró. Az InfoRádió kedd esti választási vitaműsorában az MSZP és a Fidesz kőbányai jelöltjét látja vendégül az indulók közül.

A krónikák szerint Kőér földjét IV. Béla adományozta Pest városának 1244-ben, a tatárjárás után, azzal a céllal, hogy az itt bányászott kövekből védfalat építhessenek a város köré. Innen ered Kőbánya neve.

A kőfejtés egyébként az 1890-es években szűnt meg. Ekkorra már mintegy 30 km hosszú elhagyott pincejárat húzódott a település alatt, amely máig megmaradt.

A XX. században a jó közlekedés miatt számos üzem települt a kerületbe: a Richter és az Egis gyógyszergyár jelenleg is szárnyal, a Dreher sörgyár is prosperál.

A kerületet jelenleg 75 ezren lakják.

A kőbányai önkormányzatot a rendszerváltozás utáni három ciklusban György István vezette, akit négy éve a szocialista Andó Sándor váltott.

A kerület az utolsó ciklusban belekeveredett a K and H brókerbotrányba, majd sokáig futott az Equities-nél befektetett közel hárommilliárd forintja után, míg sikerült visszakapnia azt.

Egy számvevőszéki vizsgálat az önkormányzat saját tulajdonú vagyonkezelő cégénél, a Köbeta Rt.-nél is félmilliárd forintos vagyonvesztést mutatott ki. Nem használt a kerületi vezetés megítélésének az sem, hogy az egyik szocialista alpolgármestert tavaly ősszel gyanúsítottként hallgatták ki egy vesztegetési ügyben.

A lakosság problémái között előkelő helyen szerepel a le- és felszálló repülőgépek okozta zaj, az Örs vezér terének óriási forgalma, vagy például a Népliget biztonsága.

Nem akar megoldódni hosszú ideje a Liget téri aluljáró ügye sem: a kivilágítatlan, lepusztult, hajléktalanokkal teli átjáróba a lakosok már le se mernek menni, inkább az autók között szaladnak át az út másik oldalára.

A felderítetlen bányajáratok veszélyességét jelzi egy két évvel ezelőtti tragikus baleset is, amikor az Óhegy-parkban egy kutyáját sétáltató férfi alatt szakadt be egy üreg.

A kerület egyrészt büszke lehet a BNV területén rendezett vásárokra, másrészt viszont számos látogató és arra autózó életét keseríti meg, hogy a kiállítások idején óriási a dugó a vásárváros környékén. Csak remélhető, hogy az Ügető helyére tervezett óriás bevásárlóközponttal, a most épülő Aréna Plázával nem így lesz.

Verbai Lajos, az MSZP és György István, a Fidesz X. kerületi polgármester-jelöltjének a vitáját kedd este kilenckor, az InfoRádió választási műsorában hallhatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×