eur:
385.9
usd:
355.07
bux:
68420.7
2024. május 21. kedd Konstantin

Gyurcsány rosszul emlékszik a Merkellel való beszélgetésre

Cáfolja a német Kancellária Hivatal Gyurcsány Ferenc Angela Merkel-lel való találkozója után elhangzott szavait. A miniszterelnök zárt ajtók mögött zajló tárgyalásairól nem először tájékoztatja félre a nyilvánosságot. Danks Emese kormányszóvivő azonnal cáfolta a cáfolatot.

"Azt mondta, hogy igen"

A magyar kormányfő berlini látogatásán is szóba kerültek az egy hete tartó magyarországi demonstrációk és zavargások, illetve a szocialista politikus májusi Balatonőszödön elmondott beszéde.

Gyurcsány Ferenc Angela Merkel német kancellárral való találkozója után számolt be újságíróknak a zárt ajtók mögött elhangzott beszélgetésről.

Azt mondta: "Szó szerint megkérdeztem tőle, hogy ismeri-e az egész szöveget, azt mondta, hogy igen. Megkérdeztem tőle, hogy egyetért-e, hogy ez bátor szembenézés valami olyasmival, amivel Magyarország régóta tartozik, de ez nemcsak magyar jelenség, azt mondta, hogy igen."

"Nem mondott ilyet"

A német kancellári hivatal cáfolta Gyurcsány Ferenc szavait. Az ügyeletes szóvivő közölte: a "bátor" szó el sem hangzott a találkozón. A szűkszavú tájékoztatás alapján a magyar politikus informálta a német kancellárt a magyar eseményekről, Angela Merkel pedig elítélte az erőszakot.

Nem először mondja, amit nem mondott

Nem először fordul elő, hogy a magyar miniszterelnök külföldi, zárt ajtók mögötti látogatásán elhangzottak után helyesbítik vagy cáfolják a szocialista politikus szavait.

2004. december 21-én a Szentszék budapesti diplomáciai képviselete, a Magyarországi Apostoli Nunciatúra közleményt adott ki Gyurcsány Ferenc vatikáni látogatásával kapcsolatban.

A közlemény hangsúlyozza, hogy több megkeresés is érkezett a képviselethez a látogatással összefüggésben, "mivel a tömegkommunikációs eszközök szinte csak arról számoltak be, amit a magyar kormányküldöttség közölt a Szentatyával és az államtitkárral", Gyurcsány Ferenc akkor a Magyar Katolikus Egyház túlzott közéleti-poltikai szerepvállalását nehezményezte II. János Pál pápánál.

A Nunciatúra közleményben tudatta, hogy erre vonatkozólag Angelo Sodano bíboros államtitkár megjegyezte, a magyar püspökök jó állampolgárokként csak aggodalmuknak adtak hangot a közjóért, és a Szentszék kiáll mellettük, mert csak azt kérik, ami a megállapodás szerint jár.

Az idén júniusban George Bush amerikai elnök budapesti villámlátogatása után jelentette be Gyurcsány Ferenc, hogy hamarosan visszakerül a magyar állam tulajdonába a Budai Várban található, amerikai tulajdonú egykori Táncsics-börtön. Nem sokkal később az amerikai nagykövetség sajtóattaséja tudatta: nem történt megegyezés. Kiderült az is, hogy az ingatlanért ellentételezést vár az Egyesült Államok, de a Bush-Gyurcsány találkozón ennek mikéntjéről sem volt szó.

Danks a cáfolatot cáfolja

A miniszterelnök tárgyszerűen adta vissza Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélésének részleteit - mondta Danks Emese kormányszóvivő az MTI-nek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 10:43
×
×
×
×