eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Újratárgyalnának minden megállapodást a kormánnyal

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint minden, a munkavállalókat hátrányosan érintő megállapodást, határozatot újra kell tárgyalni a kormánnyal, a miniszterelnök májusi beszédének tükrében.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy miután Gyurcsány Ferenc beismerte, kormánya "nyilvánvalóan végighazudta az utolsó másfél-két évet", a Liga Szakszervezetek elnöke szerint minden, a munkavállalókat hátrányosan érintő megállapodást, határozatot újra kell tárgyalni. Gaskó István emlékeztetett, hogy a megszorítások nyomán többek között már szeptembertől 2,5 százalékkal csökken a munkavállalók reálbére.

A Népszabadság arról számol be, hogy két nappal a csütörtökre tervezett Kossuth téri tandíjellenes demonstráció után, szeptember 23-án választ új elnököt a demonstrációt verbuváló szervezet, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A jelenlegi elnök, Ekler Gergely nem indul újra a posztért, az eddigi egyetlen pályázó, Miskolczi Norbert választmányi tag pedig hasonló fellépést ígér. Mint mondja: amit a HÖOK most képvisel, az az ő döntése is, így megválasztása esetén is folytatják a tandíj elleni fellépést.

A Napi Gazdaság tájékoztatása szerint novembertől lesz hatályos a tavaly aláírt román-magyar nyugdíjegyezmény, ami Románia uniós csatlakozásáig marad érvényben. Elképzelhető tehát, hogy a hosszasan előkészített megegyezés alig pár hónapot él meg. A korábbi megállapodás alapján évi 18 milliárd forintot fizet ki a költségvetés a Magyarországon letelepedett romániai nyugdíjasoknak.

A Világgazdaság úgy tudja, a megvalósítás ütemezése és a tervezett infrastruktúra típusa is gondot okoz a Lyont Budapesttel összekötő európai vasúti tengely magyar szakaszán. Míg nálunk kizárólag a villamosításra és a szintbeli kereszteződések megszüntetésére készülnek, addig Franciaország és Olaszország között 250-300 km/h sebességre tervezett új szakaszt kívánnak építeni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×