eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

"Gyurcsány megtette az elképzelhetetlent" - nemzetközi lapszemle

Hatalmas visszhangot váltottak ki az elmúlt napok magyarországi eseményei a világsajtóban. Gyakorlatilag az összes földrészen foglalkoznak a vasárnap délután kirobbant botránnyal és az azt követő eseményekkel. Nemzetközi lapszemle.

A brit The Times arról ír, hogy a miniszterelnököket gyakran vádolják hazugsággal, ám "Magyarország vezető politikusa a szinte elképzelhetetlennel váltott ki negatív reakciót: azzal, hogy igazat mondott". A napilap emlékeztet arra, hogy a magyar költségvetés deficitje a várakozások szerint az év végére elérheti a GDP 10,1 százalékát, ami a legmagasabb az Európai Unióban és amely jelentősen meghaladja a kormány által a választási kampányban hangoztatott 4,7 százalékot.

A szintén brit The Independent azon túl, hogy beszámol a hétfői eseményekről, azt írja a felvételről: Gyurcsány Ferenc megjegyzései tele voltak durva észrevételekkel, megkérdőjelezve a legmegbecsültebb magyar közgazdászok véleményét.

A The Guardian a hétfő esti tüntetésrőlírva megjegyzi: az egészen addig békés volt, amíg a demonstrálók el nem kezdtek autókat felgyújtani. A brit lap beszámol arról, hogy a Magyarországot a náci megszállástól megszabadító szovjet csapatoknak állított emlékművet megrongálták.

A Daily Telegraph emlékeztet: a hétfői volt az első komolyabb erőszakos megmozdulás a kommunizmus bukása óta. A brit újság szintén hangsúlyozza, hogy Magyarországon a legnagyobb a költségvetési hiány az egész Európai Unióban.

Az amerikai The New York Times az AP hírügynökség jelentésére támaszkodva részletesen beszámol a hétfő éjszaka történtekről és kiemeli: az összecsapásokban legkevesebb 50 ember megsérült, amikor a rendőrség könnygázzal és vízágyúval próbálta meg kordában tartani a kormány lemondását követelő, köveket dobáló tüntetőket.

A Bloomberg hírügynökség is részletesen beszámol a Budapesten történtekről. A médium tudósítója megjegyzi: a tüntetők kényszerítették a közszolgálati televíziót az adás megszakítására. A hírügynökség szerint mintegy 10 ezer tüntető gyűlt össze a Szabadság téren.

A kínai Xinhuanet hírügynökség is beszámolt a hétfő éjszakai történtekkel, kiemelve, hogy a tüntetők azt kiabálták: "56" - így utalva a szovjet hatalom által eltaposott forradalomra. A hírügynökség mintegy 10 ezer fősre becsülte a demonstrálók számát a "Magyar tüntetők felgyújtották az állami televízió épületét".

Az ausztrál Herald Sun "Erőszakossá vált kormányellenes lázadás" címmel foglalkozik a budapesti eseményekkel, megjegyezve, hogy Gyurcsány Ferenc a legnagyobb kihívással szembesül azóta, hogy 2004-ben elfoglalta hivatalát. A lap emlékeztet Sólyom László köztársasági elnök beszédére, melyben az államfő kijelentette, hogy a miniszterelnök morális válságot okozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×