eur:
385.53
usd:
354.73
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

"Egyre nagyobb veszélyben a gyermekek gyógyítása"

Már tapasztalhatók az első jelei annak, hogy a magyarországi gyermekellátás kritikus helyzetbe került a finanszírozás korlátozása miatt, az országos intézmények pedig nem tudják felvenni a komplikációkkal oda irányított betegeket - mondta az InfoRádiónak az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.

Mészner Zsófia közölte: a július 1-jén életbe lépett, elsősorban a fekvőbeteg-ellátást érintő megszorítások veszélybe sodorják a gyemek-fekvőbetegek ellátását.

A szakmában dolgozók arra a megállapításra jutottak, hogy a további forráskivonás már veszélyezteti az ellátást - tette hozzá a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

A csecsemő- és gyermekfőorvosok közös nyilatkozatot fogalmaztak meg a gyermekellátás megmentésére.

A dokumentumot az egészségügyi miniszternek, a kormányfőnek és a parlament egészségügyi bizottságának juttatják el.

Ragaszkodnak a törvényhez

Partnerek vagyunk abban, hogy a struktúra jobban finanszírozható legyen. Az ágazatban dolgozók nem fizetésemelést akarnak, ugyanakkor ragaszkodnak a törvényben előírt ügyeleti díjak kifizetéséhez - hangsúlyozta Mészner Zsófia.

A gyermekorvosok társaságának elnöke elmondta: a csúcsintézmények nem tudják majd átvenni a nehéz eseteket, ha a korábbiaknál is kevesebb finanszírozást kapnak.

Ilyen esetek már elő is fordulnak, a szegedi klinika vezetője például bejelentette: a korábbi kapacitásának 60 százalékán működtetheti csak a klinikát - tette hozzá Mészner Zsófia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×