eur:
394.05
usd:
369.37
bux:
65214.53
2024. április 19. péntek Emma

Egyelőre nincsenek meg a fővárosi tragédia felelősei

Egyelőre nem nevez meg felelősöket a kormány vizsgálata, amelyet a miniszterelnök rendelt el a vasárnap esti, budapesti viharral összefüggésben, amelyben négyen vesztették életüket. A kancelláriaminiszter szavaiból azonban az derült ki: elsősorban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál történteket vizsgálják.

Szilvásy György kancelláriaminiszter a kormányszóvivői sajtótájékoztatón elmondta: megállapították, hogy a tűzijátékot a hatályos jogszabályoknak és a hatósági előírásoknak megfelelően bonyolították le, ugyanakkor tegnap este meteorológiai szempontból vis maior helyzet alakult ki.


Későn olvasták el a figyelmeztető emailt

 

Hozzátette: az Országos Meteorológiai Szolgálat 19.39-kor a legmagasabb szintű riasztást adta ki a vihar miatt. Ezt emailben küldték meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak. Az emailt azonban csak későn olvasták el a katasztrófavédelemnél, így az előrejelzés nem jutott el idejében az illetékesekhez.


A kancelláriaminiszter hangsúlyozta: ha a jelzés alapján azonnali intézkedést rendeltek volna el, akkor sem lett volna elég idő az utcákon lévő több mint egymilliós tömeg biztonságos szétoszlatására. Ez ugyanis legalább két, két és fél órát vett volna igénybe.

 

OKF: az előrejelzésből nem lehetett előre látni a történteket

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az InfoRádióban elmondta: az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása csupán azt tartalmazta, hogy Magyarország középső régiójában helyenként vihar alakulhat ki széllel, jégesővel. Ebből azonban nem lehetett arra következtetni, hogy a tűzijáték helyszínén ekkora vihar alakul ki.

 

A szóvivő hozzátette: ha mégis valamelyik kollégájuk hibázott volna, annak természetesen személyi következménye is lehet.


Az OKF-nél folyó vizsgálattal kapcsolatban Lamperth Mónika területfejlesztési és önkormányzati miniszter hazarendelte szabadságáról Tatár Attilát, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetőjét is.


OMSZ: jó volt az előrejelzés

Szilvásy György a sajtótájékoztatón kitért arra is: azt is vizsgálják, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a rendelkezésére álló minden vonatkozó információt azonnal megosztotta-e a katasztrófavédelemmel.

 

Sándor Valéria, az OMSZ osztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: a vihart már a múlt héten hétfőn előre látták, csak a pontos időpontját nem tudták megmondani. Augusztus 19-én azonban már jelezték a veszélyt.

 

Arra a kérdésre, hogy felelős-e az OMSZ a kialakult helyzetért, Sándor Valéria azt válaszolta: a szolgálat előrejelzése jó volt.


Kinek lett volna joga leállítani a tűzijátékot?

 

Dobson Tibor azt is elmondta: a katasztrófavédelemnek nem lett volna lehetősége arra, hogy betiltsa a rendezvényt, csak javaslatot tehetett volna a döntéshozóknak.

 

Szilvásy György kancelláriaminiszter szerint a Miniszterelnöki Hivatal több munkatársa is jogosult volt leállítani a tűzijátékot: Bodor Tibor főosztályvezető, főnöke Tóth Miklós szakállamtitkár, és az ő főnöke Gál J. Zoltán államtitkár. Hozzátette: megfelelő információk birtokában saját maga is jogosult lett volna ezt megtenni.

 

A tűzijáték leállítására Demszky Gábor főpolgármesternek, mint a fővárosi védelmi bizottság elnökének is lett volna lehetősége. A főpolgármester azonban sajtótájékoztatón jelentette be: nem kapott előzetes értesítést a viharról.


Kedd délutánra lezárják a vizsgálatot


Szilvásy György elmondta azt is, hogy várhatóan jogszabályt változtatnak, hogy a jövőben fokozni lehessen a biztonságot a tömegrendezvényeken. A vizsgálatot kedd délutánra zárják le.

 

A miniszterelnök váratlan és példa nélküli katasztrófának minősítette a tegnapi, budapesti vihart, amelyben 4 ember, köztük egy 12 éves kislány halt meg. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×