eur:
393.16
usd:
363.47
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Hiller balegyenese Ficónak

Az MSZP elnöke levélben szólította fel a szlovák kormányfőt, hogy határolódjon el koalíciós partnere, Ján Slota magyarellenes kijelentéseitől. Hiller István emlékeztette Robert Ficót, hogy a felelősséget neki is vállalnia kell az SNS vezetőjének szavaiért.

"E levéllel kívánom kifejezni legmélyebb aggodalmainkat és megütközésünket Ján Slota úr, az Ön koalíciós partnere, az SNS vezetőjének, a Koalíciós Egyeztető Tanács tagjának legutóbbi megnyilvánulása miatt. Pártom, a Magyar Szocialista Párt határozottan elítéli Slota úr és pártja, az SNS idegengyűlölő, magyarellenes nézeteit" - írta levelében az MSZP vezetője.

Hiller István szerint Ján Slota megjegyzései becsmérlők, ízléstelenek, egyértelműen sértik a szabadság, a demokrácia, valamint a népek és nemzetek egyenlőségének európai elveit és gyakorlatát, ezért elfogadhatatlanok.

"Az MSZP felszólítja Önt, hogy tegye világossá álláspontját, és ítélje el Ján Slota úr megjegyzéseit" - folytatódik a dokumentum.

A magyar szocialisták vezetője emlékeztetett: pártja tiszteletben tartotta a szlovákiai választók döntését, elismerte a Smer-SD szabad választási jogát arra vonatkozóan, hogy bármely szlovákiai pártot koalíciós kormányzásra kérje fel.

"Úgy véljük, lett volna arra mód, hogy másfajta működőképes koalíció alakuljon, de Ön úgy döntött, hogy a HZDS-sel és az SNS-sel alakít kormányt. A döntés az Öné, de a felelősség is" - tette hozzá.

Az MSZP elvárja az új szlovák kormánytól, hogy maradjon az euroatlanti integráció és a szomszédos államokkal, a közép-európai partnerekkel folytatott széleskörű együttműködés útján. Az MSZP meggyőződése, hogy az emberi jogok - beleértve a nemzeti kisebbségek egyéni és kollektív jogait is - tiszteletben tartása az európai alapértékek meghatározó pillérei - közölte a magyar pártelnök.

"Az MSZP az Európai Szocialisták Pártja (PES) és a Szocialista Internacionálé (SI) meghatározó tagjaként elkötelezett a szociáldemokrata pártok európai és globális együttműködése mellett. Az Ön pártjával való együttműködés azonban attól függ, hogy a Smer-SD milyen mértékben érvényesíti működésében az európai szociáldemokrácia koncepcióját és értékeit, amelyeket mi mindannyian magunkénak vallunk a PES-ben" - tette hozzá.

Hiller István közölte: amennyiben Robert Ficó nem teszi egyértelművé álláspontját Ján Slota nézeteivel kapcsolatban augusztus 24-25-éig, amikor a magyar, a német és az osztrák szociáldemokrata párt vezetői Bécsben találkoznak, az MSZP nem működik együtt tovább a Smer-SD-vel.

Korábban Göncz Kinga külügyminiszter is levelet írt Robert Ficónak ebben az ügyben, de erre a szlovák miniszterelnök azt mondta: nem fontos.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Szeretnék kicsit megnyugodni és ismerkedni a ténnyel, hogy van egy olimpiai bronzérmem, ami még mindig egy kicsit hihetetlen – mondta az InforRádióban a 21 éves párbajtőrvívó, Muhari Eszter, aki az előzetes esélyeknél lényegesen jobban szerepelt, és bronzérmével a magyar küldöttség első érmét szerezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×